Annons
Nyheter

Smugglare låtsades frakta hjälp till Ukraina

Spanien • Publicerad 5 december 2022
2|500 cannabisplantor beslagtogs. Arkivbild.
2|500 cannabisplantor beslagtogs. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Spansk polis har slagit till mot en organisation som smugglat cannabis i Europa, genom transporter som skulle föreställa humanitär hjälp på väg till Ukraina.

Under tillslaget greps 30 misstänkta, bland dem spanjorer, ukrainare, tyskar och marockaner på flera platser i regionen Andalusien, enligt ett uttalande från Guardia Civil.

Annons

Drogerna var packade i kartonger som packats i lastbilar som var registrerade i Ukraina, och "som skulle verka vara en solidaritetskonvoj, så de kunde passera under polisen och gränskontrollens radar" i europeiska länder, enligt uttalandet.

Polisen uppmärksammade upplägget efter att ha identifierat ukrainare på den spanska solkusten som plockade stora mängder marijuana som sedan förvarades i en lägenhet i Mijas nära Málaga.

Polisen beslagtog närmare 800 000 euro (drygt 8,7 miljoner kronor), sex skjutvapen och 2 500 cannabisplantor. De gripna misstänks för bland annat drogsmuggling, medlemskap i en kriminell organisation och olaga innehav av vapen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons