Annons
Nyheter

Snökaos på brittiska öarna

Ymnigt snöfall och låga temperaturer ställer till det i Storbritannien.
Trafik såväl på land som i luften påverkas.
Storbritannien • Publicerad 12 december 2022
Snö och dimma täckte London på söndagen.Foto: Yui Mok/AP/TT
Londons tre större flygplatser, Stansted, Heathrow och Gatwick, påverkas av det ovanligt kraftiga snöovädret.Foto: Johan Hallnäs/TT

Vintern har lamslagit delar av Storbritannien. Oväntat mycket snö har orsakat kaos i trafiken, där bilar kör eller halkar av vägarna och köerna på många ställen har varit långa.

Storbritanniens motsvarighet till Motormännen, RAC, uppger för The Times att man fram till eftermiddagen fått över 4 000 larmsamtal under dagen och att räddningstjänsten fått åtta samtal om nödsituationer varje minut.

Annons

– Det är total desperation. Jag försöker hålla humöret uppe, men när du sitter i bilen helt själv och det är iskallt ... Det är inte kul, det är ett som är säkert, säger Mark Ritchie i Essex, som suttit fast i sin bil på motorvägen M25 i över tre timmar, till Sky News.

Även tågtrafiken har påverkats med många inställda turer och ännu fler förseningar, enligt The Guardian. Pendlare varnas för att trafikkaoset kommer att fortsätta över natten till tisdagen.

Många inställda flyg

Även flyget påverkas, och i synnerhet runt London. Stansted och Gatwick tvingades sent på söndagen stänga sina landningsbanor på grund av snö, is och dimma. När de öppnade igen på måndagsmorgonen, var det enbart för begränsad trafik.

Stansted sönder om den brittiska huvudstaden uppger att man trots rykten och uppgifter om motsatsen har öppet, men att passagerarna måste räkna med förseningar.

Även Heathrow har påverkats, rapporterar BBC. Redan på söndagen ställdes fler än 50 avgångar från Heathrow in, och på måndagen ytterligare 70. I hela landet ställdes över 300 flighter in.

Liten påverkan i Sverige

Påverkan på svenska flyg till och från London var begränsad.

– Det ser bra ut hittills för Londontrafiken. Det är lite förseningar på ankommande flyg från London till Arlanda, men flygen går, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till TT.

Resenärer uppmanas hålla sig uppdaterade och kolla med sina respektive flygbolag om flygen väntas gå eller ej.

Det varnas även för att tågen till och från flygplatserna är bland de värst drabbade av förseningar, skriver The Times.

Årets kallaste dag

En så kallad gul varning låg över stora delar av Storbritannien under måndagen, bland annat över London. Den varningen ligger enligt väderinstitutet The Met kvar över tisdagen.

Annons

Hela öriket hade under sen eftermiddag minusgrader och på sina ställen rapporterades det om snötäcke på en dryg decimeter. Hundratals skolor höll under tisdagen stängt.

Natten till måndagen var den kallaste sedan februari 2021, enligt Sky News. I skotska Braemar föll temperaturen till rekordkalla minus 15,6.

Från Irland rapporteras flera flyg från Dublin ha ställts in under måndagen, som enligt Irish Times är årets kallaste dag hittills.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons