Annons
Nyheter

"Stockholm nästa" för det stora snöfallet

Vinterns comeback i södra Sverige har medfört inställda tåg och bussar, och stora problem efter olyckor på vägarna.
Snövädret rör sig åt nordost och kom till Stockholmsområdet sent på tisdagseftermiddagen. SMHI har utfärdat en orange varning på flera håll.
Väder • Publicerad 7 mars 2023
Blåsigt och snöfall i Stockholm på tisdagskvällen.
Blåsigt och snöfall i Stockholm på tisdagskvällen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
E20 norr om Göteborg på tisdagsmorgonen. På torsdag väntas mera snö.
E20 norr om Göteborg på tisdagsmorgonen. På torsdag väntas mera snö.Foto: Adam Ihse/TT
I Staffanstorp välte ett lastbilssläp på riksväg 11 i hård vind och halka. I lasten fanns bland annat majonnäs och matolja, enligt SVT Nyheter Skåne.
I Staffanstorp välte ett lastbilssläp på riksväg 11 i hård vind och halka. I lasten fanns bland annat majonnäs och matolja, enligt SVT Nyheter Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Flera olyckor med flera fordon inblandade hände i samband med det kraftiga snöfallet.

Två lastbilar och en personbil var inblandade i en annan olycka på E 20 nära Mariestad vid 14-tiden. En person måste grävas fram efter att ha hamnat under spannmål från en av lastbilarna.

Annons

Det har även varit en del trafikolyckor i bland annat Södermanland och Östergötland.

– På sina platser är det väldig halt, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson i region Öst.

Mer snö väntas

SMHI har utfärdat varningar, som på flera håll är orange – den näst allvarligaste.

Vid 16-tiden gällde orange varning för kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder i norra Skåne, norra Götaland och Stockholmsområdet. För östra delen av området gäller den orangefärgade varningen fram till onsdag eftermiddag.

En mildare, gul varning för samma vädertyp gäller i övriga Götaland och stora delar av Svealand, åtminstone under resten av tisdagen.

Onsdagen väntas bli solig med minusgrader i södra Sverige. Men på torsdag kommer ett nytt område med kraftiga snöbyar in över Götaland, enligt SMHI:s prognos.

Jobba hemma

Trafikverket uppmanar alla som kan att jobba hemifrån under snövädret.

– Man bör fundera innan man ger sig ut på vägarna, och kolla trafikläget och vädersituationen dit man ska, säger Angelika Knutsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Köer på vägarna har framför allt uppstått efter olyckor, men även på sina håll där lastbilar inte kunnat ta sig upp för backar i det hala väglaget.

Busstrafiken var inställd på flera håll i Västsverige under delar av dagen, bland i hela Halland från morgonen till lunchtid. Även skolbussar blev inställda, bland annat i norra Halland.

Annons

I Stockholm flaggade Storstockholms lokaltrafik för att snöfallet bland annat kan medföra inställda avgångar.

Onsdagens skolbussar i Trosa kommer eventuellt att ställas in under onsdagen. Beslut ska tas under natten, skriver Södermanlands Nyheter.

Väntade med att röja

I Kungsbacka väntade kommunen med att börja snöröja gator och vägar till klockan sju på morgonen, trots att det då snöat i flera timmar.

– Vi avvaktade lite grann, för att se lite hur det utvecklades, säger Per Bodén, arbetsledare på plogningen i Kungsbacka kommun, till P4 Halland.

– Det är bättre att invänta tills snöfallet avslutats, annars kostar det så mycket pengar om vi ska köra två pådrag, tillägger Bodén.

Tågtrafiken var redan i förväg inställd på flera håll, bland annat på sträckorna Ystad–Simrishamn, Eslöv–Helsingborg och Varberg–Borås–Herrljunga.

Vissa pendeltåg i Östergötland blev inställda, rapporterar P4 Östergötland.

Även Mälartåg ställde in flera tågavgångar.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons