Annons
Nyheter

Socialdemokraterna klättrar i opinionen

Socialdemokraterna stiger med drygt två procentenheter i en ny Sifoundersökning.
Sämre går det för Miljöpartiet och Liberalerna som fortsatt befinner sig under riksdagsspärren.
Politik • Publicerad 17 december 2021
Statsminister Magdalena Andersson (S) har anledning att glädja sig åt resultatet i Sifoundersökningen som genomförts på uppdrag av SvD och GP. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) har anledning att glädja sig åt resultatet i Sifoundersökningen som genomförts på uppdrag av SvD och GP. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokraterna går starkt framåt i opinionsinstitutet Sifos opinionsundersökning från den 6–16 december som redovisas i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. S ökar från 28,9 till 31,1 procent, en uppgång med 2,2 procentenheter sedan den tidigare mätningen i november.

– Den största tillströmningen av väljare till S kommer från soffan, sedan från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna. Man tar från lite olika håll och alltså även över blockgränsen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Annons

Socialdemokraternas klättring innebär att det skiljer drygt 11 procentenheter till det näst största partiet Moderaterna, som sjunker från 21 till 20 procent i undersökningen. Sverigedemokraterna hade 20,3 procent i november, och noterar nu 19,7 procent.

Kristdemokraterna får 5,1 procent i den nya mätningen, en förändring från 4,6 procent. Liberalerna ökar från 2,3 till 2,8 procent men befinner sig som vid tidigare mätningar under riksdagsspärren, precis som Miljöpartiet som går från 3,6 till 3,2 procent.

Vänsterpartiets stöd sätts nu till 9,7 procent, mot 9,3 procent i november, i motsats till Centerpartiet, som backar rejält från 8,1 till 7,0 procent.

Opinionsmätningen visar att väljarstödet är starkare för en S-MP-C-V-stödd regering än en M-KD-L-SD-stödd regering, 51 procent mot 47,6 procent.

Endast Socialdemokraternas, Moderaternas, Liberalernas och Centerpartiets förändringar är statistiskt säkerställda. 6 157 personer deltog i undersökningen.

Fakta: Sifoundersökningen

Sifo frågade 6 157 slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt om vilket parti de skulle rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag. Omkring 1 000 av intervjuerna är genomförde över telefon, resterande med hjälp av en webbpanel.

Intervjuerna genomfördes den 6–16 december.

Källa: SvD/GP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons