Annons
Nyheter

Söker EU-stöd för ökad militär rörlighet

För att snabbt kunna förflytta soldater och materiel i händelse av kris eller krig har regeringen beslutat att ansöka om EU-stöd till elva stora infrastrukturprojekt i Sverige.
Trafik • Publicerad 22 september 2023
Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, bland annat upprustning av E22 och E4, för en ansökan om EU-stöd. Arkivbild.
Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, bland annat upprustning av E22 och E4, för en ansökan om EU-stöd. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Att snabbt och säkert kunna flytta både soldater och materiel i händelse av kris eller krig är centralt för vår militära förmåga. Därför är det viktigt att kunna förstärka infrastruktur och vidta andra nödvändiga åtgärder så att den militära rörligheten kan öka", säger försvarsminister Pål Jonsson (M) i ett pressmeddelande.

Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, som EU-kommissionen under hösten ska utvärdera tillsammans med projektansökningar från andra länder.

Annons

De elva svenska projekten ansöker om bidrag för omkring 245 miljoner euro. Det handlar bland annat om åtgärder för att öka kapaciteten för godstransporter på Malmbanan, upprustning av delsträckor på E22 och E4 samt nya dubbelspår för godstrafik på sträckan Hallsberg–Stenkumla.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) framhåller att dessa projekt utöver att utgöra viktiga pusselbitar för det svenska transportsystemet också kan vara viktiga för att kunna uppfylla Sveriges internationella åtaganden framöver, både gentemot EU och utifrån det kommande Natomedlemskapet.

Fakta: Elva utvalda projekt

Åtgärder för att öka kapaciteten för godstransporter på Malmbanan (Trafikverket).

Västlänken järnvägsförbindelse, Olskroken (Trafikverket).

Väg E22 Fjälkinge–Gualöv (Trafikverket).

Väg E4 sträckan Kånna–Ljungby (Trafikverket).

Nya dubbelspår för järnväg på godsstråket Hallsberg–Stenkumla (Trafikverket).

Isbrytning i Sundsvalls hamn (Sundsvalls Hamn AB).

Brobygge i Sundsvall (Sundsvalls kommun).

Studie för att öka kapaciteten i Karlskrona Baltic Port, Verkö (Karlskrona kommun).

Ny anslutning mellan Halmstads hamn och väg E6 (Halmstads kommun).

Isbrytare (Sjöfartsverket).

Ny anslutning till Trelleborgs hamn (Trelleborgs kommun).

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons