Annons
Nyheter

Solberg öppnar för att ge insyn i dokument

Norska Høyres partiledare Erna Solberg är öppen för att dela med sig till medier av dokument från hennes tid som statsminister, rapporterar norska medier.
Norge • Publicerad 21 september 2023
Høyres partiledare Erna Solberg.
Høyres partiledare Erna Solberg.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

– Hon är öppen för att ge pressen möjlighet att se dem eftersom man önskar det. Det är inte samma sak som ett fullt ut offentliggörande, säger Høyres presschef Cato Husabø Fossen till nyhetsbyrån NTB.

Beskedet kan innebära att det ges möjlighet att följa förändringarna i Solbergs ekonomiska tillgångar under åren som hennes man Sindre Finnes köpte och sålde aktier.

Annons

Erna Solberg träffar under torsdagen flera norska medier för att svara på frågor om aktieskandalen, som hon först berättade om förra veckan.

Norska medier har publicerat en lista med över 3 600 aktieaffärer – i snitt mer än en varje dag Solberg var högerstatsminister 2013–2021. Sammanlagt har Finnes tjänat uppemot 2 miljoner kronor på handeln.

Solberg säger att hon vill fortsätta på sin post. Hon poängterar också att det inte är hon som bestämmer om hon får sitta kvar.

– Det är en fråga som det är upp till Høyre att avgöra, säger hon i en intervju med E24.

Erna Solberg anser att svåra beslut inte ska fattas i svåra situationer och hävdar att hon inte backar från ansvaret för situationen.

– Jag trodde att jag hade fullgjort mitt ansvar. Jag hade ingen anledning att tro att Sindre lurade mig, säger hon i intervjun.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons