GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Soldater gjorde Hitler-hälsning – kan sparkas

Försvarsmakten • Publicerad 30 juli 2021
Anmälan är överlämnad till Högkvarteret och juridiska staben, enligt Robert Nylén. Arkivbild.
Anmälan är överlämnad till Högkvarteret och juridiska staben, enligt Robert Nylén. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Två soldater anställda vid Luftstridsskolan i Uppsala ska under arbetstid och iförda uniformer upprepade gånger ha gjort Hitler-hälsningar och sagt "Sieg heil", rapporterar P4 Uppland.

Överste Robert Nylén, förbandschef på Luftstridsskolan i Uppsala, har anmält händelserna och yrkat att de båda ska avskedas.

– Vår uppgift är att ytterst försvara Sverige och värna vår demokrati. Det innebär också att vi som tjänstgör i Försvarsmakten måste kunna leva efter de demokratiska spelregler som finns i vårt land och stå för dem. Kan man inte göra det, då finns det ingen plats för en sådan individ i Försvarsmakten, säger Nylén till radion.

Händelserna ska ha inträffat under maj månad och framför ögonen på flera kollegor. Det är oklart hur de två soldaterna ställer sig till anmälan, som är överlämnad till Högkvarteret och juridiska staben. De båda soldaterna är avstängda från tjänstgöring medan händelsen utreds.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.