Annons
Nyheter

Spänd väntan när Kenya väljer ny president

Presidentvalet i Kenya har i stort varit en fredlig process – men i vissa områden har valdeltagandet varit lågt.
Kenya • Publicerad 9 augusti 2022
En kvinna lägger sin röst i en vallokal i Kenya.
En kvinna lägger sin röst i en vallokal i Kenya.Foto: Brian Inganga/AP/TT

Den pressade situationen för Kenyas fattiga och arbetslösa står i fokus när landet i dag väljer ny president.

På vissa håll började väljare köa långt före gryningen, men tio timmar efter att röstningen öppnades var det bara runt 56 procent av de drygt 22 miljoner röstberättigade i landet som lämnat sin röst.

Annons

I valet som hölls i augusti 2017 var det totala valdeltagandet 78 procent.

"Ingen kommer att avvisas"

Vallokalerna öppnade klockan 5 svensk tid och skulle stängas klockan 16, men vissa har hållit öppet längre då väljare fortsatt köa för att få göra sin röst hörd.

– De som står i kön, alla kommer att rösta – ingen kommer att avvisas, säger Sylvia Amoni, valförrättare i ett valdistrikt i centrala Nairobi.

Inför valet har läget varit jämnt mellan den nuvarande vicepresidenten William Ruto och den mångårige oppositionsledaren Raila Odinga, som numer stöds av det regerande partiet.

Historien av omtvistade val i Kenya har lett till farhågor om nya oroligheter. Men efter en valkampanj som präglats av smutskastning och anklagelser om fuskförberedelser har kandidaterna under slutspurten lättat på spänningarna.

Femte försöket

Både Ruto – som åtalades av Internationella brottmålsdomstolen efter de traumatiska våldsamheterna efter valet 2007 – och Odinga uppmanade i helgen till en fredlig valprocess och lovade att respektera resultatet.

77-årige Odinga gör sitt femte försök att vinna presidentposten. Han har fått finna sig i att målas ut som etablissemangets kandidat sedan han 2018 slöt en oväntad pakt med sin mångårige rival, den sittande presidenten Uhuru Kenyatta.

Överenskommelsen åsidosatte vicepresidenten Ruto som länge sågs som Kenyattas väntade efterträdare.

"Hustler"

Den 55-årige affärsmannen hoppas ta revansch i valet genom sin framtoning som självutnämnd "hustler" som av egen kraft tagit sig upp i samhället från en enkel bakgrund. Bland hans huvudlöften för att stötta upp den covid- och inflationstyngda ekonomin finns jobbskapande investeringar i jordbrukssektorn.

Odinga lovar å sin sida stödutbetalningar till de fattigaste, en mer tillgänglig sjukvård och krafttag mot korruption.

Fakta: Tidigare val i Kenya

Kenya är den största ekonomin i Östafrika och en inflytelserik spelare i regionen.

Vid sidan om tjänstesektorn står jordbruket för en stor del av BNP, men landet har också en relativt utvecklad industri.

Kenya blev självständigt från Storbritannien 1963. Befrielsehjälten Jomo Kenyatta styrde därefter till sin död 1978.

Han följdes av Daniel arap Moi, som under 1980-talet styrde allt mer auktoritärt. 1991 gick han dock med på att införa flerpartisystem och vann valen 1992 och 1997.

2002 segrade Mwai Kibaki som även officiellt vann valet 2007, mot den nuvarande presidentkandidaten Raila Odinga. Anklagelser om fusk vid rösträkningen utlöste den mest allvarliga våldsvågen sedan självständigheten. Omkring 1 100 människor dödades och över en halv miljon drevs på flykt i oroligheterna som eldades på av spänningar mellan olika folkgrupper.

Bland dem som 2012 åtalades av Internationella brottmålsdomstolen för sin roll i oroligheterna fanns den nu sittande presidenten Uhuru Kenyatta och den som numera är hans vicepresident och en av huvudkandidaterna i årets val, William Ruto. Åtalen lades dock senare ner på grund av svårigheter att driva processerna.

Kenyatta besegrade Odinga 2013 och 2017, i val som Odinga har hävdat inte gick rätt till.

Källor: Landguiden/UI, AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons