Annons
Nyheter

Spanien hoppas kunna beveka Sverige

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez planerar att åka till Sverige. Det handlar om ett försök att mjuka upp den skeptiska svenska linjen till en EU-gemensam upplåning för att finansiera bidrag till coronadrabbade länder i Sydeuropa, rapporterar tidningen .
Spanien • Publicerad 1 juli 2020
Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez efter sina tal på Stora torget i Enköping under valrörelsen 2018. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez efter sina tal på Stora torget i Enköping under valrörelsen 2018. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez gav statsminister Stefan Löfven en hjälpande hand under valrörelsen 2018. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez gav statsminister Stefan Löfven en hjälpande hand under valrörelsen 2018. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike ingår i den så kallade "frugala fyran", som förutom sitt motstånd till ett låneupplägg också vill strama åt EU-budgeten.

På motsatt sida står främst EU:s sydländer som Spanien och Italien, som redan före coronakrisen kämpade för en utökad budget med mer offensiva satsningar.

Annons

Socialdemokraten Pedro Sánchez och statsminister Stefan Löfven har en bra relation. Spanjoren var här och framträdde ihop med Löfven under valrörelsen 2018.

Även ett besök hos Nederländernas premiärminister Mark Rutte (liberal) ingår i Sánchez resplaner. Nederländerna anses vara det mest motsträviga landet bland "frugala fyran".

Enligt El Páis finns inga spikade datum för besöken, som ska pressas in i kalendrarna innan EU:s stats- och regeringscheferna möts i Bryssel den 17–18 juli för det första riktiga toppmötet sedan pandemin slog till på allvar. Där blir de högst prioriterade frågorna dels att få ihop ett ekonomiskt svar på coronakrisen, dels en ny långtidsbudget för 2021–2027.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons