Annons
Nyheter

Spanien: Ingen premiärministerpost för Feijóo

Spanien • Publicerad 29 september 2023
Spaniens konservativa parti Partido popular (PP) och dess ledare Alberto Núñez Feijóo har inte lyckats få stöd av parlamentet att bilda en ny regering.
Spaniens konservativa parti Partido popular (PP) och dess ledare Alberto Núñez Feijóo har inte lyckats få stöd av parlamentet att bilda en ny regering.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Spaniens konservativa parti Partido popular (PP) har misslyckats en andra gång att få mandat av parlamentet att bilda en ny högerregering. Även tidigare i veckan försökte PP:s partiledare Alberto Núñez Feijóo få parlamentet att acceptera ett förslag till regeringsunderlag, men gick bet.

PP var det parti som fick flest röster i valet den 23 juli, men högern har saknat nödvändig majoritet för att bilda regering. Fredagens besked var väntat.

Annons

PP:s nederlag banar väg för den avgående premiärministern Pedro Sánchez, ledare för Socialisterna (PSOE), att göra ett försök. Men även PSOE saknar majoritet och kan tvingas vända sig till separatistpartier för att få det stöd partiet måste ha.

Om Sánchez misslyckas och inte lyckas samla tillräckligt stöd för att bilda ny regering blir det nyval i Spanien, sannolikt någon gång i mitten av januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons