Annons
Nyheter

Sparkar, örfilar, kastad sax – flygtopp dömd

Lee Myung-Hee, matriark i den skandalomsusade släkten Cho som styr flygbolaget Korean Air, har dömts för upprepade övergrepp mot anställda. Straffet blir villkorlig dom.
Sydkorea • Publicerad 14 juli 2020
Lee Myung-Hee, änka till Korean Airs tidigare vd Cho Yang-Ho, lämnar domstolen i Seoul.Foto: Ahn Young-Joon

Lee är mor till bolagets vd Cho Won-Tae, som tog över posten efter fadern som avled i fjol.

Den skandalomsusade släkten har upprepade gånger de senaste åren varit aktuella i flera utredningar om övergrepp, förskingring och smuggling av lyxvaror men har även bland annat väckt uppmärksamhet på grund av en maktkamp inom konglomeratet Hanjin, som äger 30 procent av Korean Air.

Annons

Lees dotter Cho Hyun-Ah blev omtalad världen över 2014, efter en incident där hon förnedrade anställda och tvingade ett flygplan att återvända till gaten då hon serverats macadamianötter i en påse i stället för i en skål. Dottern dömdes till ett kort fängelsestraff.

Anklagelserna mot 70-åriga Lee Myung-Hee har kommit från underlydande som chaufförer, hushållerskor och byggjobbare. Förutom att ha svurit mot dem ska hon ha utdelat sparkar, örfilar och kastat en sax. Nu döms hon till villkorlig dom och 80 timmar av samhällstjänst.

Domstolen ska ha tagit hänsyn till att Lee Myung-Hee har nått en överenskommelse med offren, till hennes ålder och att offren inte ville att hon skulle straffas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons