Annons
Nyheter

Spioneriåtal mot hjälparbetare läggs ner

Grekland • Publicerad 13 januari 2023
Banderoller till stöd för de åtalade utanför domstolen i Mytilene på den grekiska ön Lesbos.
Banderoller till stöd för de åtalade utanför domstolen i Mytilene på den grekiska ön Lesbos.Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT

En grekisk domstol har släppt anklagelserna om spioneri gentemot 24 personer som står åtalade för att ha hjälpt migranter som anlänt till ön Lesbos med båt från Turkiet.

Beskedet kom strax efter att FN:s människorättsorgan OHCHR uppmanat domstolen att fria de tilltalade och lägga ner åtalet.

Annons

– Rättsfall som detta är djupt oroväckande eftersom de kriminaliserar livräddande arbete och skapar ett farligt prejudikat, säger Liz Throssel, talesperson för OHCHR.

Även Amnesty International, Human Rights Watch och Europarådet har riktat skarp kritik mot grekiska myndigheters rättsliga behandling av frivilliga och hjälparbetare på Lesbos. Europaparlamentet har kallat rättegången, som inleddes i november 2021, för "det största fallet av kriminalisering av solidaritet i Europa".

De 24 hjälparbetarna av olika nationaliteter anklagas fortsatt för människohandel, penningtvätt, bedrägeri och olaglig användning av radiofrekvenser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons