Annons

Spionprogram upptäckt i Whatsapp

Ekonomi • Publicerad 14 maj 2019
Det är fortfarande oklart hur många av appens användare som påverkats.
Det är fortfarande oklart hur många av appens användare som påverkats.Foto: Gorm Kallestad/NTB

Användare av applikationen Whatsapp som gör det möjligt att ringa och skicka meddelanden kan ha blivit övervakade via ett spionprogram, skriver .

Företaget upptäckte i början av maj att flera användares mobiltelefoner fått programmet installerat via applikationens samtalsfunktion.

Annons

Trots att användaren inte svarade på samtalet kunde mobilen smittas med programmets kod, som ska komma från det Israelbaserade företaget NSO.

Samtalet ska även raderats från listan över inkommande samtal.

Det är oklart hur många av appens över 1,5 miljarder användare som påverkats, men programmet har installerats på flera olika mobilplattformar. Användare uppmanas därför att uppdatera till den senaste versionen av appen.

NSO är känt som en tillverkare av övervakningsprogram för nationella säkerhetstjänster. Det mest kända kallas för Pegasus och låter användaren kontrollera kameran och mikrofonen på den mobiltelefon som smittas med programmets kod.

Det Israelbaserade företaget säger att de kommer att utreda saken, men förnekar att de själva skulle ha installerat programmet i appen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons