Annons
Nyheter

Spretiga domar i våldtäktsmål – RÅ överklagar

Domarna spretar i fall som rör gränsen mellan vad som ska räknas som uppsåtlig eller oaktsam våldtäkt. Det anser riksåklagaren som överklagar ett våldtäktsfall, där offret sov, till Högsta domstolen.
Rättsligt • Publicerad 15 december 2020
RÅ överklagar en våldtäktdom till Högsta domstolen.
RÅ överklagar en våldtäktdom till Högsta domstolen.Foto: Magnus Andersson/TT

Fallet rör en man och kvinna i Västsverige. Han åtalades för våldtäkt alternativt oaktsam våldtäkt efter han att i början av förra året utfört "sexuella handlingar som enligt lagen är jämförbara med våldtäkt" på kvinnan. Hon sov under gärningen enligt åtalet.

I tingsrätten dömdes mannen till två års fängelse för våldtäkt, då rätten ansåg det ställt utom rimligt tvivel att kvinnan inte deltog frivilligt eftersom hon sov. Det ansågs också att mannen måste ha uppfattat att risken "var avsevärd" för att kvinnan sov.

Rullade över

Annons

Mannen själv hävdar att han trodde att kvinnan var vaken, bland annat då hon rullat över på rygg, från att ha varit vänd från honom. De ska också ha lekt med varandras händer innan gärningen begicks.

När fallet nådde hovrätten valde den att fria mannen. Rätten ansåg det inte bevisat att mannen insåg att kvinnan sov, eller – om hon var vaken – inte samtyckte till det han gjorde. Det är inte heller bevisat att han misstänkteatt det fanns en risk att hon sov, enligt hovrätten.

Riksåklagaren (RÅ) har nu överklagat hovrättsdomen till Högsta domstolen. RÅ vill dels att HD prövar var gränsen går mellan våldtäkt med uppsåt och det relativt nya brottet oaktsam våldtäkt, dels att domstolen ger vägledning om vilken straff som bör dömas ut.

Olika resonemang

Detta är nämligen inte den första domen sedan den nya sexualbrottslagstiftningen började gälla, där olika domstolar resonerar på olika sätt i den här typen av mål.

"Det finns ett behov av vägledning i frågan, eftersom det rör sig om ny lagstiftning och det finns skillnader i hur olika domstolar har dömt", skriver riksåklagaren i ett pressmeddelande.

RÅ vill att mannen fälls för i vart fall oaktsam våldtäkt, då han inte gjort något för att kontrollera om kvinnan deltog frivilligt, eller ens tänkt efter vad kvinnan ville.

"Att en person är vaken är för övrigt inte detsamma som att hon är villig till sex", skriver RÅ i sin överklagan.

Fakta: Lagen om våldtäkter

Den 1 juli 2018 ändrades och utvidgades sexualbrottslagstiftningen på så sätt att den numer utgår ifrån att sex ska vara frivilligt.

Domstolarna ska i dag vara särskilt uppmärksamma på om frivilligheten "har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt".

Tidigare krävdes det hot, våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling skulle räknas som våldtäkt.

För att någon ska kunna dömas för våldtäkt krävs att personen haft uppsåt. Har gärningspersonen inte haft uppsåt, men varit grovt oaktsam i förhållande till att den andre personen inte deltar frivilligt, så kan domstolen döma för oaktsam våldtäkt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons