Annons

Sri Lanka: Ingen fara för nya attacker

Faran för fler jihadistiska attacker i Sri Lanka är nu borta och underrättelse- och säkerhetsorganen har slagit sönder det mesta av det nätverk som kopplats till de blodiga attackerna i påskhelgen, säger landets arméchef.
Sri Lanka • Publicerad 10 maj 2019
En lankesisk soldat på vakt utanför en kyrka i huvudstaden Colombo efter attackerna. Arkivbild.
En lankesisk soldat på vakt utanför en kyrka i huvudstaden Colombo efter attackerna. Arkivbild.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Enligt Mahesh Senanayake har utredarna lyckats fastslå att förövarna hade kopplingar till terrorgruppen IS, men de försöker ännu ta reda på hur djupgående dessa band var.

– Det finns en internationell länk, så vi arbetar längs de trådarna, säger Mahesh Senanayake.

Annons

– Det finns definitivt en IS-länk. Det innebär inte att det var en direkt IS-attack. Men vi försöker fastställa hur djup den är för att kunna planera våra (militära) operationer, fortsätter han.

Mahesh Senanayake säger att han tror att landet kan återgå till det normala inom ett par dagar, och att militären då kan dras tillbaka från gatorna.

Tidigare har de lankesiska myndigheterna flera gånger varnat för att fler attacker kan komma mot kristna och västerländska mål.

Minst 257 människor dödades i attackerna mot kyrkor och hotell, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons