Annons

Stämmer Frankrike – för att få hem krigsbarn

Morföräldrar till två franska barn som sitter i flyktingläger har vänt sig till Europadomstolen. Barnens mamma reste till Syrien för att ansluta sig till jihadister och nu vill morföräldrarna få hem barnen som är både sjuka och skadade.
Frankrike • Publicerad 6 maj 2019
Barn i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild från mars.
Barn i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild från mars.Foto: Maya Alleruzzo

Pojken, tre år och flickan, fyra år, samt deras mamma skadades under strider i al-Baghuz och har befunnit sig i lägret al-Hol i norra Syrien sedan tre månader tillbaka.

"Genom att vägra att ta hem mamman och de här två sjuka barnen som är skadade och i ett extremt svagt tillstånd, så utsätter Frankrike medvetet och avsiktligt dem för omänsklig och förnedrande behandling", uppger fyra advokater som vill pröva målet i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Annons

Omkring 60 till 80 barn med svensk anknytning tros befinna sig i lägret och frågan hur situationen för barn till IS-anslutna ska lösas har varit omdebatterad. Den svenske IS-rekryteraren Michael Skråmos sju föräldralösa barn befinner sig också i lägret och barnens morfar försöker för närvarande få dem därifrån. Franska familjer i liknande situationer har försökt få hem anhöriga som anslutit sig till terrorsekten IS genom Frankrikes rättssystem utan resultat.

Paris vägrar att ta emot franska IS-anhängare som rest till Syrien och Irak och om barnen tillåts återvända avgörs från fall till fall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons