Annons

Stängd gräns skapar panik: "Orolig"

Danmarks beslut att stänga gränsen drabbar många svenskar. En av dem är Ida Andersson, som tvingas avsluta sin semester i förtid för att i panik packa väskorna och försöka ta sig hem.
Danmark • Publicerad 13 mars 2020
Ida Andersson och Macaulay Spencer bor och jobbar i England, och hoppas kunna ta sig hem under morgondagen.
Ida Andersson och Macaulay Spencer bor och jobbar i England, och hoppas kunna ta sig hem under morgondagen.Foto: Johan Nilsson/TT
Paret väntar på ett Öresundståg som kan ta de över till Danmark.
Paret väntar på ett Öresundståg som kan ta de över till Danmark.Foto: Johan Nilsson/TT

Ida Andersson bor tillsammans med pojkvännen Macaulay Spencer i Manchester, men har varit hemma i Skåne för att hälsa på familjen. Parets plan var att flyga hem till England på söndag, från Köpenhamns flygplats Kastrup.

Men semestern fick ett abrupt slut när paret hemma i familjens vardagsrum möttes av nyheten att Danmark stänger gränsen mot Sverige från och med klockan 12 på lördagen.

Annons

– Först kände jag jättepanik över tanken på att inte komma hem och missa jobbet. Sedan packade vi allt på tio minuter och åkte in till tågstationen för att ta oss till Kastrup så fort som möjligt, säger Ida Andersson på telefon från tågstationen i Hyllie.

Förhoppningen är att kunna komma med ett flyg till England på lördagsmorgonen.

– Jag hoppas bara på att få komma hem, men jag är lite orolig över att det inte kommer att gå vägen. Samtidigt har jag verkligen förståelse för Danmarks beslut, säger Ida Andersson.

TT: Hur känns det att behöva åka hem tidigare än planerat?

– Det här förstörde verkligen semestern, vi var inte redo att säga hejdå till familjen. Det är en sak att behöva ställa in semestern, en annan att behöva avbryta den så här.

Ida Andersson berättar att pojkvännen varit väldigt nojig kring viruset, medan hon tagit det med en klackspark.

– Men nu märker man att det blir ett problem ganska snabbt.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons