Annons
Nyheter

Många lediga jobb trots svagare konjunktur

Arbetslösheten i februari ligger kvar på samma nivå som föregående månad. Samtidigt är antalet lediga jobb ovanligt många, enligt Arbetsförmedlingen.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2023
Fortsatt gott om lediga jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Fortsatt gott om lediga jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I slutet av februari var drygt 341 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,5 procent. Samma månad i fjol var arbetslösheten 7,2 procent.

Samtidigt har många arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens och antalet nya utannonserade jobb är fortsatt stort. I februari anmäldes 188 900 lediga jobb i Platsbanken.

Annons

"Vi har en förvånansvärt motståndskraftig arbetsmarknad, vi ser ännu inte att den ekonomiska nedgången har påverkat arbetslösheten nämnvärt", säger Eva Samakovlis, analysdirektör vid Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

I februari varslades närmare 15 700 personer, vilket kan jämföras med 1 257 personer februari förra året.

"Det viktigaste nu är att se till att minska och förhindra att fler går in i långtidsarbetslöshet. Det handlar om att se till att fler får ta del av utbildningar och subventionerade anställningar", kommenterar Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons