Annons
Nyheter

Startskottet går för Ungerns Natobeslut

Det mullrar när det ungerska parlamentet efter många om och men drar igång behandlingen av Sveriges och Finlands Natoansökan.
Trots att premiärminister Viktor Orbán rekommenderar ett godkännande, sprider han osäkerhet inför beslutet.
Nato • Publicerad 1 mars 2023
Premiärminister Viktor Orbán har rekommenderat sitt parti att ge grönt ljus till Sverige och Finland. Arkivbild.Foto: Denes Erdos/AP/TT

Under onsdagen hålls en debatt i Budapest som blir startskottet på en flera veckor lång behandling i parlamentet.

Presidenten Katalin Novak, som också ska skriva under ratificeringsprotokollen, twittrar på onsdagsmorgonen:

Annons

– Min ståndpunkt är tydlig: i det nuvarande läget är Sveriges och Finlands anslutning motiverad. Jag litar på att Nationalförsamlingen kommer att göra ett klokt beslut så snart som möjligt!

Novak är en nära allierad till Viktor Orbán, som även han flera gånger uppmanat sitt parti Fidesz att ge grönt ljus. Fidesz sitter på runt två tredjedelar av alla stolar i parlamentet, och där brukar inte finnas plats för rebelliska uppstickare.

"Sprider lögner"

Den senaste tiden har det dock hörts kritiska, eller snarare missnöjda röster. För i sak har inget framförts mot att Sverige och Finland ska gå med i försvarsalliansen – och Ungern har inte heller ställt specifika krav som Turkiet har gjort.

– Ledamöterna är inte särskilt entusiastiska, sade Orbán i förra veckan i sin återkommande fredagsintervju i radiokanalen Kossath.

Enligt Orbán har en del ledamöter invändningar mot att Sverige och Finland regelbundet kritiserar Ungerns bristande demokrati och rättsstat i EU-sammanhang.

– Låt oss växla några ord med svenskarna och finländarna, för det fungerar inte att dessa länder sprider lögner om oss, sade Orbán i intervjun.

Både Sverige och Finland har varit pådrivande i att sätta press på Ungern och att koppla utbetalningar av EU-stöd till att landet måste genomföra reformer för att komma åt korruption och brister på det rättsliga området. Just nu håller EU inne många miljarder i olika stöd till dess att Ungern fått nödvändiga åtgärder på plats.

Delegation till Sverige

Efter onsdagens debatt kommer de nordiska Natoansökningarna att skickas till utrikes- respektive försvarsutskottet. Normalt tar behandlingen 3-5 veckor, vilket gör att det tidigaste tillfället som parlamentet kan rösta blir under sessionsveckan som startar den 20 mars.

Innan dess kommer en delegation med ungerska parlamentariker att besöka Sverige och Finland.

– Ett möte med ungerska och svenska parlamentariska delegationer kan äga rum inom en eller två veckor för att reda ut ledamöternas oro kring ratificeringen av Natoanslutningen och de ogrundade lögnerna om tillståndet för demokratin i Ungern, sade den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto på måndagen sedan han träffat utrikesminister Tobias Billström (M).

Förutom Fidesz förväntas även de flesta oppositionspartierna att rösta ja till Sverige och Finland. Det enda parti som hittills deklarerat sitt motstånd är högerpartiet Vårt hemland. De har sex av 199 röster i parlamentet och har en allmänt skeptisk syn på Nato.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons