Annons

Statsvetare: Riskerar en fnurra på tråden

De fyra borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen. Inte så konstigt, men det är ett misslyckande för S, anser statsvetaren Jonas Hinnfors.
Politik • Publicerad 10 maj 2019
De fyra borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen.
De fyra borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen.Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Försvarsberedningens slutrapport ska läggas fram nästa vecka. Men varken Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna eller Kristdemokraterna tänker skriva under den, vilket de meddelade på en pressträff på fredagen. Under torsdagen sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att regeringen vill vänta med besked om pengar till försvaret från 2021.

– Att det kommer nu är i och för sig inte så konstigt, men man kan ju undra varför man hamnar i det här låsta läget, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kan skada samarbete

Annons

Att Moderaterna och Kristdemokraterna går hårt åt Socialdemokraterna är inte så förvånande, tycker Hinnfors.

– Det blir lite som att ge regeringen en knäpp på näsan och om man dessutom lyckas få med sig Centerpartiet och Liberalerna så är man ju tillbaka i en slags allianskonstellation.

– Men för regeringen är det särskilt viktigt att bevaka fyrpartisamarbetet (S, MP, C, L) och det har man ju misslyckats med, säger han.

Vad som blir konsekvenserna av beskedet från de borgerliga återstår att se. Enligt Hinnfors finns det en stor samsyn kring färdriktningen för det svenska försvaret, men någonstans måste det ske en kompromiss.

"Lite att vinna"

– Gåtan är ju varför Socialdemokraterna inte biter i det sura äpplet för att se till att man inte får en fnurra på fyrpartitråden, i en fråga där man är relativt enig med de andra.

Hur mycket politisk taktik som ligger bakom dagens besked från de borgerliga är svårt att säga. Men M och KD är de partier som har minst att förlora i detta läge, menar Hinnfors.

– Centern och Liberalerna har en svårare kalkyl. Och Socialdemokraterna har haft all anledning att hålla samman beredningen. För dem är det nog inte något politiskt spel att man inte knyter ihop säcken. Man har inte så mycket att vinna på det här utan det kan istället framställas som att man äventyrar januariavtalet, säger han.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons