Status lockar unga kriminella – och barnsoldater
Unga gängkriminella beskrivs ofta som "barnsoldater" av både politiker och i medier. Retoriken är inte opåkallad enligt Henrik Häggström, som har jobbat med frågor som rör barnsoldater på flera internationella organisationer. Sedan många år tillbaka har Häggström, nu analytiker på Försvarshögskolan, skiftat fokus mot gängkriminaliteten i Sverige.
– De gängkriminella barnen i Sverige påminner väldigt mycket om de som rekryterats in i väpnade konflikter, säger han.
Vapen och pengar
Barn som rekryteras till gäng i Sverige är ofta ekonomiskt utsatta, kommer från stökiga familjeförhållanden och upplever sina framtidsutsikter som hopplösa. Det är förutsättningar för rekrytering som de delar med många barnsoldater, enligt Häggström.
Även samma saker lockar. Vapen, pengar, bilar, smycken och möjlighet att snabbt stiga i rang medför en status som attraherar när alternativen upplevs begränsade.
En annan likhet är att gäng, likt väpnade grupper, svartmålar samhället utanför gruppen för att undvika att barnen ska lämna.
– Det är absolut en metod som använts oavsett om det är i krigssituationen i Liberia eller i gäng i Sverige.
"Gå över minfält"
Häggström säger att barn ofta utnyttjas som "bra soldater" av såväl krigsherrar i Liberia som gängledare i Sverige. Barn ifrågasätter mindre, ser oskyldiga ut och saknar fullt utvecklat konsekvenstänk. Därför kan de manipuleras till att göra nästan vad som helst.
– Du kan få ett barn att gå över minfält.
När vi i Sverige blir förvånade över unga som begår grova våldsbrott är vi naiva, enligt Häggström.
– I internationell jämförelse visar alla erfarenheter att barn, i alla tider, har använts på de mest fasansfulla vis.
De grova våldsbrotten lämnar spår som kan försvåra tankar på att hoppa av och många ungdomsbrottslingar kan stöta på motstånd från lokalsamhället som vänder sig emot dem.
– Jättemycket ilska riktas mot de här barnen. Men det är viktigt att vi vanliga människor som bor i de här områdena tar till oss dem när de väljer att hoppa av, så att vi inte stöter bort dem på grund av vad de har gjort.
Kan lära av Rwanda
För att lokalsamhället ska acceptera barnen, även efter grova brott som att spränga en trappuppgång eller skjuta en grannpojke, finns lärdomar att dra av försoningsarbetet i efterkrigsområden, enligt Häggström.
Ett framgångsrikt exempel är Rwanda där man efter 90-talets inbördeskrig och folkmord inledde alternativa rättsprocesser.
Dessa processer innebar att barnsoldater bjöds in att tala om sina våldsbrott inför lokalsamhället för att bygga förståelse och förlåtelse. Lösningen krävde aktivt engagemang från alla parter och har likheter med projektet "Sluta skjut", som många, inklusive Henrik Häggström, tror kan ligga bakom minskningen av skjutningar och sprängningar framför allt i Malmö.
– Jag tycker att "Sluta skjut" har kommit en bit på vägen. Man samlar alla myndigheter, fastighetsägare och familjemedlemmar i publiken när man bjuder in gängkriminella och erbjuder dem en utsträckt hand, säger Häggström.
– Om man till exempel bor i Rinkeby och länge har varit med i kriminella gäng och vill hoppa av så krävs det att lokalsamhället aktivt stöttar den processen. Det är något som även sociala myndigheter måste förstå vikten av.
Fakta: Barnsoldater
Användningen av barnsoldater är välkänd genom historien sedan antiken.
Kartläggningar från olika människorättsorganisationer visade att det i början av 2000-talet fanns uppskattningsvis en halv miljon barnsoldater i världen. Mer än 300 000 av dem deltog i pågående väpnade konflikter, främst i Afrika och Asien.
Mellan 2004 och 2007 deltog barn i 19 väpnade konflikter världen över och regeringsarmeér, däribland Tchad, Kongo Kinshasa och Myanmar, använde sig av barnsoldater.
Ofta rekryteras barn i utbyte mot mat och husrum. I andra fall lockas de till väpnade styrkor med den status som vapen och grupptillhörighet ger. Tvångsrekrytering och bortrövande förekommer också.
Barnsoldater används i strid men även för andra uppgifter, bland annat minröjning. En betydande del av barnsoldaterna är flickor, som ofta utsätts för sexuella övergrepp.
Användning av barnsoldater är förbjudet enligt internationell rätt. 1949 års Genèvekonventioner förbjuder rekrytering av personer under 15 år. FN:s barnkonvention från 1989 innehåller samma bestämmelse, men där är åldersgränsen för vad som definieras som barnsoldater höjt till 18 år.
Rekrytering av barnsoldater är en krigsförbrytelse som kan prövas av Internationella brottmålsdomstolen.
Källa: Nationalencyklopedin