Annons
Nyheter

Världen säger farväl till 2020

Allt fler länder går in i 2021, när nyårsklockorna klämtar världen över.
På många håll har fyrverkerier smällt över betydligt mer öde gator, torg och stränder än tidigare nyårsaftnar – ett passande slut på ett pandemiår där inget har varit som vanligt.
Världen • Publicerad 1 januari 2021
Stranden Copacabana i Rio de Janeiro var nästintill tom på nyårsaftonen 2020.
Stranden Copacabana i Rio de Janeiro var nästintill tom på nyårsaftonen 2020.Foto: Bruna Prado/AP/TT
Det var nästan tomt på Röda torget i Moskva, när fyrverkerierna small ovanför Kreml.
Det var nästan tomt på Röda torget i Moskva, när fyrverkerierna small ovanför Kreml.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Maffiga fyrverkerier i Sydney som vanligt – men utan den miljonpublik som brukar se dem.
Maffiga fyrverkerier i Sydney som vanligt – men utan den miljonpublik som brukar se dem.Foto: Rob Griffith/AP/TT
Det nya året uppmärksammades på världens högsta byggnad i Dubai.
Det nya året uppmärksammades på världens högsta byggnad i Dubai.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Poliser på Sjunde avenyn vid vad som en normal nyårsafton hade varit ett fullpackat Times Square.
Poliser på Sjunde avenyn vid vad som en normal nyårsafton hade varit ett fullpackat Times Square.Foto: Craig Ruttle/AP/TT

Först in i 2021 var några nationer i Stilla havet. Därefter har fler och fler länder världen över flyttat in i det nya året.

Redan klockan 23 på nyårsaftonen lokal tid slutade britterna att följa EU-lagstiftning, när man lämnade EU-sfären i och med att nya avtal med unionen trädde i kraft.

Annons

Britterna lämnade unionen i slutet av januari, men har fortsatt att vara en del av EU:s tullunion och inre marknad.

– Vi har vår frihet i våra händer och det är upp till oss att göra det mesta av det, säger premiärminister Boris Johnson i ett nyårstal.

Från rikets norra delar var tongångarna annorlunda.

"Skottland kommer att vara tillbaka snart, Europa. Håll lampan tänd", skriver Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon på Twitter.

Pandemin har på många håll påverkat nyårsfirandet. Ett undantag var Nya Zeeland, där tusentals personer samlades på Victoria Street West i centrala Auckland för att bevittna fyrverkeriet som sköts upp från Sky Tower vid tolvslaget.

Landet har med hjälp av hårda restriktioner lyckats hålla smittan på nivåer långt under dem i Europa och USA.

– Vi är väldigt lyckligt lottade som bor i Nya Zeeland, säger Taufau Aukuso, som hade gått ut på stan tillsammans med sin 18-åriga dotter Rasela, till New Zealand Herald.

Den australiska miljonstaden Sydney stod på tur klockan 14 svensk tid, med sitt traditionsenliga massiva nyårsfyrverkeri vid Sydney Harbour Bridge. De stora åskådarskarorna uteblev – staden hade hotat med böter för åskådare som försökte se fyrverkerierna, efter ett coronautbrott med omkring 150 fall.

Firade i mask

I Wuhan i Kina, där coronaviruset först dök upp, samlades tusentals människor för att fira in det nya året, även om det "riktiga" kinesiska nyåret inte infaller förrän i februari. Polisen hade satt upp staket för att undvika trängsel vid klocktornet vid stadens tullhus, men de hjälpte föga när folkmassan med framför allt ungdomar tryckte på.

– 2020 har varit ett väldigt svårt år för oss, säger lokalbon Xu Du till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Även i Nordkorea hyllades det nya årets inträde och statlig tv visade nyårsfirare med ansiktsmask som fyllde Kim Il-Sung-torget i huvudstaden Puyongyang för att se musikuppträdanden och fyrverkerier.

I Dubai har myndigheterna intagit en mindre strikt hållning. Tusentals emiratier och turister beskådade en pyroteknik- och lasershow vid Burj Khalifa, världens högsta byggnad, klockan 21 svensk tid.

Uppskjutet utegångsförbud

Två timmar senare, klockan 23 svensk tid, fick Beirutborna klinga i glasen, då det vanliga nattliga utegångsförbudet dagen till ära inträdde först klockan tre på natten. Barer, restauranger och nattklubbar höll öppet och arrangerade stora fester för att fira årsskiftet, och kanske även skänka en stunds glömska efter alla umbäranden i spåren av den enorma explosionen i hamnen i augusti, som dödade omkring 200 personer, skadade tusentals, och jämnade delar av den libanesiska huvudstaden med marken.

När klockan slog tolv i Sverige firade även italienarna nyår. I Rom tändes ett stort bål på den antika kapplöpningsbanan Circus Maximus, som direktsändes tillsammans med ett två timmar långt musikprogram, rapporterar AFP.

Hedrar vårdpersonal

Inte heller i Brasilien firades nyår som vanligt. I Rio de Janeiro, som vanligtvis står värd för en av världens största nyårsfester, spärrades stadens berömda stränder av och festligheterna ställdes in. Stränderna var i stort sett öde, även om staden lystes upp av fyrverkerier som firare sköt upp i egen regi.

Firandet på Times Square i New York blev inte heller sig likt. Bara en handfull inbjudna gäster, däribland vårdpersonal och andra som stått i frontlinjen för att bekämpa coronaviruset, samlades för att bevittna den traditionella kristallkulans färd nedför flaggstången på en skyskrapa, klockan 06 svensk tid.

Konfetti sprutade över torget när tonerna till Frank Sinatras "New York, New York", ljöd över platsen, som New York Post beskrev som en kuslig spökstad.

– Det har varit ett intressant år; normalt ser man aldrig Times Square tomt. Vi kom hit för Thanksgiving också, och det är verkligen surrealistiskt, säger Manhattanbon Allysa Hassid, som var ute och tog ett kort på platsen under dagen, till The New York Times och tillägger:

– Vi kommer att vara hemma resten av kvällen. Det känns riktigt festligt. Festligt på ett konstigt sätt, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons