Annons
Nyheter

SBB i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen hade en stark dag med breda uppgångar under onsdagshandeln.
Breda OMXS-index steg 1,3 procent – och har därmed lyft 7,6 procent sedan årsskiftet.
Börs • Publicerad 11 januari 2023
Ilija Batljan, grundare och vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB).
Ilija Batljan, grundare och vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB).Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholmsbörsen lät inte tisdagens nedgång förstöra den minst sagt positiva stämning som präglat aktiehandeln i Sverige sedan det nya året skålades in. På onsdagen steg OMXS-index 1,3 procent, samtidigt som OMXS30-index med de 30 mest omsatta aktierna avancerade 1,2 procent.

Men trots den starka börsen som hittills har präglat 2023 står OMXS-index betydligt lägre än för drygt ett år sedan när nedgången tog sin början. Onsdagens uppgång var bred på OMXS30-listan med 23 av aktierna på plus. Fastighetsbolaget SBB tog täten genom att stiga 7,1 procent, och de två investmentbolagen Kinnevik och Investor knep andra- och tredjeplatsen på prispallen med uppgångar på 5,1 respektive 3,5 procent.

Annons

Molntjänstbolaget Sinch – som rusat nästan 27 procent procent sedan årsskiftet – hamnade i botten med en nedgång på 1,4 procent.

Investerarna inväntar nu med viss nervositet de amerikanska inflationssiffror som presenteras på torsdagen, som kan ge en fingervisning om kommande räntehöjningar.

De ledande Europabörserna steg också. Londonbörsens FTSE-index, Parisbörsens CAC40-index och Frankfurtbörsens DAX-index stängde på plus 0,5, 0,8 respektive 1,2 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons