Annons

Manning oväntat släppt ut fängelset

Den tidigare amerikanska underrättelseanalytikern Chelsea Manning ska omedelbart släppas ur fängelset, meddelade en federal domare på torsdagen.
USA • Publicerad 12 mars 2020
Tidigare underrättelseanalytikern Chelsea Manning. Arkivbild.
Tidigare underrättelseanalytikern Chelsea Manning. Arkivbild.Foto: Cliff Owen/AP/TT

Därmed inställs en planerad domstolsförhandling på fredagen. Där skulle rätten avgöra om Manning, häktad för domstolstrots efter att ha vägrat att vittna inför en jury angående Wikileaks, skulle fortsätta sitta frihetsberövad.

Däremot skriver domaren Anthony Trenga i en inlaga till U.S. District Court i Alexandria, Virginia, att Manning fortfarande måste betala upplupna böter på över 250 000 dollar (cirka 2,4 miljoner kronor) för att ha vägrat att samarbeta under utredningen.

Annons

Två dagar före domstolsförhandlingen försökte den 32-åriga Manning ta sitt liv, enligt stödgruppen The Sparrow Project som uppgav att Manning förts till sjukhus där hon återhämtat sig.

Polisen bekräftar att det i onsdags inträffade "en händelse" i häktet som berörde Manning.

Manning dömdes 2013 för att ha läckt dokument med koppling till krigen i Irak och Afghanistan. Läckan gjorde henne till hjälte bland en del aktivister som motsätter sig krig och hemlighetsmakeri.

Chelsea Manning, som då hette Bradley Manning, överlämnade 700 000 hemligstämplade dokument till Wikileaks. Där fanns information om mörkläggningar av möjliga krigsbrott och avslöjanden om intern amerikansk information om andra länder.

Enligt The Sparrow Project är Manning "orubblig i sin vägran" att delta i juryprocessen: "Miss Manning har tidigare markerat att hon inte kommer att svika sina principer, ens om hon själv riskerar att skadas."

Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse men benådades 2017 av president Obama.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons