Annons

Stoltenberg lovar mer tunga vapen till Ukraina

Ukraina kan inom en snar framtid förvänta sig fler leveranser av tunga vapen, enligt Natochefen.
Ukraina • Publicerad 15 januari 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att kriget i Ukraina är i "en avgörande fas" och utlovar mer tunga vapen. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att kriget i Ukraina är i "en avgörande fas" och utlovar mer tunga vapen. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt.

Uttalandet kommer inför ett möte vid flygbasen Ramstein i Tyskland med den grupp som samordnar vapenbistånd till Ukraina och leds av USA.

Annons

Kiev har länge efterlyst tyngre vapen – inklusive stridsvagnar, men västvärlden har förhållit sig motvillig med hänvisning till att eventuellt provocera Ryssland.

– Vi är i en avgörande fas av kriget. Därför är det viktigt att vi förser Ukraina med de vapen de behöver för att vinna, säger Stoltenberg.

Trycket på de allierade växer för att gå längre i vapenleveranserna. Tidigare den här månaden har Frankrike, Tyskland och USA lovat skicka stridsfordon av typerna AMX 10-RC, Marder och Bradley.

I lördags meddelade även Storbritannien att man skickar sina tunga Challenger 2-stridsvagnar till Ukraina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons