Annons
Nyheter

Hårda vindar stoppar tågen på Västkusten

På några timmar har nästan 35 millimeter regn fallit över Kettstaka i Motala kommun.
Samtidigt varnar SMHI för hårda vindar på Västkusten. Uddevallabron har stängts av och tågtrafik ställs in.
Väder • Publicerad 5 juli 2020
Stora regnmängder har fallit över Svealand. Arkivbild.
Stora regnmängder har fallit över Svealand. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Uddevallabron har stängts av på grund av hård vind. Arkivbild.
Uddevallabron har stängts av på grund av hård vind. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

SMHI klass 1-varnar för mycket hårda vindbyar längs Västkusten. Vinden kan komma upp i 21 meter per sekund och risken finns att grenar och enstaka träd knäcks samt att vindkänsliga fordon får problem.

Uddevallabron har stängts av och tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad har stoppats på grund hård vind. Trafiken beräknas kunna återupptas på måndagsmorgonen och under tiden ersätter bussar.

E6 stängdes av

Annons

I Hallands län fick E6:an stängas av under morgonen efter att en bil gått in i mitträcket och räddningstjänsten säger till Hallands Nyheter att det är väldigt blött på vissa ställen.

– Vi har ett stort sammanhängande nederbördsområde, säger Malin Anteros, jourhavande meteorolog på SMHI.

Regnet har under dagen rört sig norrut över Svealand och lett till stora regnmängder på orter som Kettstaka och Kilsbergen-Suttarboda som båda fått över 30 millimeter.

I Västerås regnade det så mycket att en fotbollsmatch mellan Västerås och Gais fick avbrytas i mer än en timme innan den kunde återupptas.

Uppemot 30 millimeter

Anledningen är ett lågtryck som ligger och snurrar över Sydnorge. Regnområdet har nu rört sig in över södra Norrland och parkerat över städer som Gävle, Åmot och Edsbyn.

– I vissa område kan det regna under en längre tid på samma plats, säger Malin Anteros och bedömer att det kan komma även uppemot 30 millimeter eller mer lokalt.

I söder avtar regnet och fortsätter som lättare skurar.

På E18 öster om Örebro inträffade en olycka strax efter lunch då en bil fick vattenplaning och körde in i mitträcket. Personerna i bilen klarade sig utan allvarliga skador.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons