Annons
Nyheter

Storföretag vill låna ut vikarier till vården

Coronaviruset • Publicerad 11 december 2020
Infektionskliniken i Malmö. I våras snabbutbildades 300 SAS-anställda för att ta jobb i vården. Arkivbild.
Infektionskliniken i Malmö. I våras snabbutbildades 300 SAS-anställda för att ta jobb i vården. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Flera stora företag erbjuder anställda med rätt vårderfarenhet tjänstledigt med lön om de tar extrapass inom vården, rapporterar SVT Nyheter.

Det handlar bland annat om flygbolaget SAS, försvarskoncernen Saab och mobiloperatören Tre som nu uppmanar sina anställda att hoppa in och avlasta vården där trycket på intensivvården i flera regioner är högt.

Annons

I våras snabbutbildades 300 permitterade SAS-anställda för att kunna ta jobb inom vården. Upplägget är detsamma nu som då.

– Tidigt i morse fick jag frågan om vi kan göra en inventering hos oss och hitta personer med rätt bakgrund som kan avlasta vården, säger Haval van Drumpt, vd på Tre, till SVT.

Hur många av Tres anställda som har exempelvis läkar- eller sjuksköterskeutbildning och som kommer att nappa på förslaget kan företaget inte svara på.

– Jag hoppas verkligen att folk kommer att anmäla sig. Vi är ungefär 1 500 anställda. Jag hoppas att vi har folk med rätt kompetens som kan rycka in och hjälpa till, säger Haval van Drumpt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons