Annons
Nyheter

Störst risk att bli sjuk av stress mitt i livet

Samhälle • Publicerad 15 december 2022
Kvinnor runt 40 år löper störst risk att sjukskrivas med psykisk diagnos. Arkivbild.
Kvinnor runt 40 år löper störst risk att sjukskrivas med psykisk diagnos. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Risken för långvarig sjukfrånvaro ökar med åldern. Men detta gäller inte för personer med psykisk diagnos. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget Afa är det då i stället kvinnor mitt i livet som löper störst risk.

"Generellt sett ökar risken för långvarig sjukfrånvaro med åldern. Åldersgruppen 16–25 år har den lägsta risken medan åldersgruppen 56–64 år har den högsta risken. Men när det gäller risken för långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos så ser åldersbilden helt annorlunda ut", säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa försäkring, i ett pressmeddelande.

Enligt Afa är risken för långvarig sjukfrånvaro med en psykisk diagnos högst i åldersgruppen 36–45 år, och kvinnor är särskilt utsatta. De vanligaste diagnoserna är stressrelaterade, säger Andreas Ek.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons