Annons
Nyheter

Oljeläckage från Scania i Södertälje

Olycka • Publicerad 5 juli 2020
Räddningstjänsten fanns på plats med flera brandbilar. Arkivbild.
Räddningstjänsten fanns på plats med flera brandbilar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hydraulolja från Scanias fabrik har läckt ut i Strömsviken i Sydhamnen i Södertälje, vilket Länstidningen först rapporterade. Larmet inkom strax före klockan 12 på söndagen.

– Vi har lagt ut länsar på platsen för att suga upp oljan. Vi är inte kvar på platsen, nu sköter länsarna jobbet, säger Daniel Lundin, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, till TT på eftermiddagen.

Annons

Enligt Lundin skedde det initiala utsläppet, runt 10 000 liter, inne i byggnaden för tio dagar sedan. Det mesta har tagits om hand, men i samband med söndagens kraftiga regn har en del spillt över och runnit ut via dagbrunnar.

– Det är svårt att bedöma hur mycket som runnit ut. Då måste man in i rören och kolla, och det har inte vi gjort. Scania har beställt in så kallade spolbilar som åker och suger ur de här brunnarna, säger Lundin.

Det är oklart vad som orsakat läckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons