Annons

Infekterad strid om Preemraffs framtid

Utbyggnaden skapar arbetstillfällen. Men kan också äventyra de svenska klimatmålen.
Den rättsliga striden kring Preemraff i Lysekil är i gång – kantad av protester.
Miljö • Publicerad 10 mars 2020
Demonstranter från bland annat Extinction Rebellion hade samlats i samband med rättsförhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen.¨
Demonstranter från bland annat Extinction Rebellion hade samlats i samband med rättsförhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen.¨Foto: Adam Ihse/TT
Hundratals demonstranter hade kommit till Lysekil till den första förhandlingsdagen. I bakgrunden syns samtidigt en banderoll som är för en utbyggnad av raffinaderiet.
Hundratals demonstranter hade kommit till Lysekil till den första förhandlingsdagen. I bakgrunden syns samtidigt en banderoll som är för en utbyggnad av raffinaderiet.Foto: Adam Ihse/TT
Motståndarna till utbyggnaden arrangerade bland annat en marsch, från centrala Lysekil ut till raffinaderiet norr om staden.
Motståndarna till utbyggnaden arrangerade bland annat en marsch, från centrala Lysekil ut till raffinaderiet norr om staden.Foto: Adam Ihse/TT

Preemraffs planerade expansion vid Brofjorden har blivit en infekterad fråga både i Lysekil och utanför den lilla kuststaden. Många står helhjärtat bakom utbyggnaden, som kommer att leda till ett par hundra nya arbetstillfällen.

Andra är lika helhjärtat emot planerna, bland annat på grund av buller, utsläpp och andra olägenheter som oroar boende och sommargäster kring raffinaderiet.

Annons

För Naturskyddsföreningen, en av miljöorganisationerna som överklagat, är det dock koldioxiden som står i centrum. Preems utbyggnad skulle leda till att koldioxidutsläppen från raffinaderiet ökar med en miljon ton per år.

– Det skulle innebära att möjligheten att nå de svenska klimatmålen äventyras på ett extremt allvarligt sätt, säger Johanna Sandahl, som är Naturskyddsföreningens ordförande.

"Vill sätta press"

Motståndarna var de som syntes mest i samband med förhandlingsstarten på tisdagen. Via nätverket "Stoppa Preemraff" hade hundratals demonstranter tagit sig Lysekil för att protestera utanför Mark- och miljööverdomstolens prövning i societetshuset Oscars.

– Preem borde dra ner på sina utsläpp, inte öka dem. Vi vill sätta lite press på dem som fattar besluten, få dem att förstå att folk bryr sig och att det är avgörande att den här utbyggnaden inte blir av, säger Martin, en av demonstranterna som tagit sig till Lysekil trots det blåsiga och regniga vädret.

Drivmedelsjätten lyfter samtidigt fram utbyggnaden som en viktig del i ambitionerna att ställa om till förnybara bränslen. Enligt bolaget skulle utsläppen i användarled också minska drastiskt om tjockoljan, en restprodukt från dagens produktion, tas om hand på ett mer miljövänligt sätt.

Motståndet mot det nya miljötillstånd som raffinaderiet vill ha kom därför som lite av en överraskning, medger Preems kommunikationschef Ulrika Fager.

– För oss själva, internt, är klimatfrågan högst upp på agendan. Det är många som väljer att jobba på Preem eftersom man vill vara med och ställa om, säger hon.

– Så när debatten kom emot en, kändes det kanske inte riktigt att det var vad man hade väntat sig.

Regeringens beslut

Mark- och miljööverdomstolens prövning av fallet pågår under den här veckan. Beslutet om Preems miljötillstånd ligger dock på regeringens bord.

Naturskyddsföreningen hoppas att regeringen stoppar expansionsplanerna.

Annons

– Det finns ingenting som är juridiskt bindande kopplat till klimatåtgärderna i ansökan, säger Johanna Sandahl.

– Tillståndet handlar om att få använda en fossil råvara. Så att göra något jättedåligt kanske lite, lite mindre jättedåligt är inte rätt väg att gå.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons