Annons

Strid om kandidatur kan splittra Demokraterna

Joe Biden och Bernie Sanders laddar för fortsatt fight om Demokraternas presidentkandidatur i bland annat USA-delstaten Michigan.
Samtidigt räds partiets toppar en ideologisk splittring. De fruktar att sura anhängare till förloraren skolkar från höstens presidentval – och därmed hjälper Donald Trump.
USA • Publicerad 9 mars 2020
Striden om Demokraternas presidentkandidatur står nu mellan den förre vicepresidenten Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders.
Striden om Demokraternas presidentkandidatur står nu mellan den förre vicepresidenten Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders.Foto: Chris Carlson/AP/TT
Den förre vicepresidenten och presidentaspiranten Joe Biden möter svarta väljare i Charleston i South Carolina.
Den förre vicepresidenten och presidentaspiranten Joe Biden möter svarta väljare i Charleston i South Carolina.Foto: Meg Kinnard/AP/TT
Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders omfamnas av anhängare i Las Vegas i Nevada.
Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders omfamnas av anhängare i Las Vegas i Nevada.Foto: John Locher/AP/TT

Minnena från 2016 är fortfarande smärtsamma: Många unga, besvikna Bernie Sanders-anhängare stannade hemma på valdagen i november i tyst protest mot att Hillary Clinton var Demokraternas presidentkandidat. Valdeltagandet bland demokratiska väljare var det lägsta på 20 år.

I år, då demokrater från mitten till vänster är överens om att det allra viktigaste är att få bort president Donald Trump ur Vita huset, hoppas demokratiska strateger att uppslutningen blir bättre. Men oron finns där.

Annons

– Då (för fyra år sedan) fanns inte den rädsla för att Trump skulle hamna i Vita huset som existerar nu. Det kommer att vara motiverande på ett annat sätt, säger Jen Psaki, som arbetade som rådgivare till president Barack Obama, hoppfullt till nyhetskanalen CNN.

Riggade val?

Men nervositeten är tydlig och underblåses av att Sandersanhängare publicerar inlägg i sociala medier med hashtaggar som #Riggedprimary (riggat primärval). Detta efter att Joe Biden, vars kampanj länge gått kräftgång, återuppstått som en fågel Fenix sedan flera demokratiska höjdare gett honom sitt stöd.

Och när primärvalskampen nu förvandlas till en tvekamp mellan den tidigare vicepresidenten och Vermontsenatorn lär de ideologiska skillnaderna mellan dem bli mer uppenbara. Det kan resultera i ännu mer polarisering inom partiet.

Politiker, och även medier, väljer nu att ställa sig formellt bakom kandidaterna. Detta stöd är viktigt i den fortsatta valrörelsen. På söndagen valde senator Kamala Harris från Kalifornien och själv tidigare presidentaspirant att lägga sin röst på Biden.

"Biden har tjänat vårt land med värdighet, vi behöver honom nu mer än någonsin tidigare" skriver hon på Twitter.

Medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson väljer att stötta Sanders. Jackson var själv förhoppningsfull presidentkandidat 1984 och 1988.

Valet mellan Sanders och Biden handlar inte enbart om att utse en presidentkandidat. Det berör också Demokratiska partiets själ och framtida ideologi och river därför upp starka känslor.

Hur ser då de båda herrarnas olikheter ut? Joe Biden har under hela sin kampanj profilerat sig som en mittendemokrat som kan förhandla med motståndarsidan. Det innebär att han kan tänkas locka oberoende väljare och republikaner som inte gillar Donald Trump, något partiledningen tycker om.

Sakpolitiskt vill Biden bland annat bygga ut sjukförsäkringsprogrammet Obamacare som hans förre chef lanserade – men inte helt förstatliga vården. I primärvalen har han fått flest röster från äldre väljare och han har ett solitt stöd bland USA:s svarta befolkning.

Radikala löften

Bernie Sanders å sin sida kallar sig för demokratisk socialist – ett ord som väcker minnen av kalla kriget hos många i USA. Länge var han politiskt oberoende, men för några år sedan gick han med i Demokraterna. Sanders förordar höjda minimilöner, allmän sjukvård, billig offentlig barnomsorg, gratis högskoleutbildning och en förmögenhetsskatt.

Annons

Politiska bedömare och rivaler har varnat för att hans vallöften är för radikala. Men Sanders har skapat enorm entusiasm bland unga och arbetare och även fått stort stöd från spansktalande så kallade latinos. Och han ångar på, han beskriver sig ofta som en outsider som slåss mot såväl Wall street som det politiska etablissemanget.

– Den här kampanjen har till och med jämförts med coronaviruset. . . jag hoppas att vi under dessa sista månader kan fokusera på sakfrågorna, sade Sanders häromdagen i hemstaden Burlington.

Mot Michigan

Men ungefär samtidigt publicerade hans kampanj ny negativ tv-reklam som attackerar mot Biden för hans tidigare agerande i handels- och socialförsäkringsfrågor. Bidenkampanjen svarade med att påminna om just 2016.

– Vi kan inte splittra partiet som vi gjorde förra gången och därmed låta Trump bli omvald, säger Bidens biträdande kampanjordförande, representanthusledamoten Cedric Richmond, enligt politiksajten Politico.

Frågan lär ställas på sin spets på tisdag, då ytterligare sex primärvalsomröstningar hålls. Bland annat går delegatrika Michigan, som både är hem till en stor svart befolkning och många arbetare, till urnorna.

Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om vilken kandidat Jesse Jackson stödjer i valet.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons