Annons
Nyheter

Strider mot IS pågår – nästan 90 döda

Syrien • Publicerad 22 januari 2022
Den här bilden, som spridits av de kurdiskledda SDF-styrkorna, sägs visa IS-medlemmar som tillfångatagits i samband med striderna.
Den här bilden, som spridits av de kurdiskledda SDF-styrkorna, sägs visa IS-medlemmar som tillfångatagits i samband med striderna.Foto: Kurdish-led Syrian Democratic Forces, via AP/TT

Kurdiska styrkor strider mot extremiströrelsen IS för tredje dagen i rad vid ett fängelse i nordöstra Syrien. Totalt uppges nästan 90 människor ha dödats i striderna så här långt.

Rapporterna om döda kommer från olika håll. Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar strider i Syrien från Storbritannien, har 28 soldater från de kurdiskledda och USA-stödda SDF-styrkorna stupat, samt 56 personer på IS-sidan. Utöver det rapporteras några civila dödsfall.

Annons

SDF-styrkorna har fått understöd av den USA-ledda koalitionen, som anfallit IS från luften.

IS framstöt med omkring 100 stridande är rörelsens största sedan dess självutropade statsbildning i Syrien och Irak föll för nästan tre år sedan. I fängelset, som ligger i al-Hasakah, sitter tusentals misstänkta IS-medlemmar. Många av dem kommer från länder som ännu inte har eller inte vill ta tillbaka dem.

Uppgifterna om hur många som har friats går isär.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons