Annons
Nyheter

Stridspiloter erbjuds stöd efter Kinaincidenter

Det har blivit så vanligt med incidenter för australiska stridspiloter där kinesiska flygplan är inblandade att Australiens flygvapen numera erbjuder rutinmässigt stöd efteråt, rapporterar ABC News.
Australien • Publicerad 6 mars 2023
Ett australiskt havsövervakningsflygplan av typen P-8 Poseidon. Arkivbild.
Ett australiskt havsövervakningsflygplan av typen P-8 Poseidon. Arkivbild.Foto: LACW Emma Schwenke/AP/TT

Australiska och kinesiska militärflygplan är allt oftare inblandade i incidenter i Sydkinesiska sjön. Allvarligast hittills, enligt australiska sidan, var en incident förra sommaren, då ett kinesiskt stridsflygplan flög nära ett australiskt havsövervakningsflygplan av typen P-8 och släppte så kallade remsor, ett slags motmedel för att lura radarsystem i exempelvis robotar.

Sögs in i motorn

Aluminiumfragment från remsorna sögs in i motorn på det australiska flygplanet. Australien anklagade Kinas för vårdslöshet, medan Kina i sin tur anklagade Australien för att hota Kinas säkerhet genom att flyga i närheten av områden som man hävdar rätten till.

Annons

Enligt Australien har man märkt ökade spänningar i området och en tendens till farligare beteende från Kinas sida, enligt ABC News. Incidenter har blivit så pass vanliga att australiska flygvapnet numera rutinmässigt erbjuder sina piloter och flygbesättningar avrapporteringssamtal efter uppdrag i Sydkinesiska sjön.

"Viktigt att prata"

Darren Goldie, som är vice flygmarskalk (motsvarande generalmajor), betonar att psykiska hälsan hos flygare och besättningar är viktig och konstaterar att det kan vara påfrestande att uppleva närkontakt eller provocerande anrop via radio.

– Så det är viktigt att de får prata om sina upplevelser när de kommer tillbaka, säger han till ABC News och fortsätter:

– Och vi pratar med dem om vilka tjänster som är tillgängliga, om de skulle vara störda av de upplevelser som de haft.

Flera länder, som Kanada, Filippinerna och USA, har anklagat Kina för att agera vårdslöst och provokativt i Sydkinesiska sjön och Kina har i sin tur varnat de övriga länderna för att inte provocera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons