Annons
Nyheter

Strimma av konjunkturhopp i Europa

Från nattsvart till i alla fall en strimma av hopp.
Nu vänder inköpschefsindex upp igen i en rad av Europas viktigaste ekonomier.
Ekonomi • Publicerad 21 maj 2020
Konjunkturläget bedöms som något bättre nu enligt nya siffror gällande inköpschefsindex runtom i Europa. Detta som resultat av att flera länder gradvis öppnat upp samhällen igen. Arkivbild.
Konjunkturläget bedöms som något bättre nu enligt nya siffror gällande inköpschefsindex runtom i Europa. Detta som resultat av att flera länder gradvis öppnat upp samhällen igen. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

April månad bjöd på katastrofsiffror, bland annat för Europas största och tyngsta ekonomi – Tyskland. När nu majsiffrorna för vad som anses som viktig konjunkturmätare, nämligen inköpschefsindex, presenterats ser det i alla fall något ljusare ut. Det så kallade sammanvägda index för tjänste- och industrisektorn steg till preliminära 31,4. Det var dock fortfarande långt ifrån 50-gränsen där man traditionellt sett anser en siffra över 50 som tecken på tillväxt. 31,4 var också något under analytikernas förväntningar.

Steg framåt

Å andra sidan var det ett rejält steg framåt från rekordlåga 17,4 som var resultatet av utfrågningen om konjunkturläget bland företagen under rekorddystra april.

Annons

"Graden av nedgång har lättnat betydligt men vi är fortfarande långt ifrån normalläge och vägen tillbaka är fortfarande oklar", skriver Phil Smith, ekonom vid IHS Markit i en kommentar.

Framförallt är det tjänstesektorn som nu ser en återhämtning efter att det tyska samhället gradvis lättat upp igen men tysk BNP väntas ändå falla 6,3 procent i år i den djupaste recessionen sedan andra världskriget.

Rejäl ökning

För eurozonen låg index på 30,5, även det en rejäl ökning jämfört med 13,5 i april och det finns nu bedömningar i att ekonomin till viss del har bottnat.

I Storbritannien steg det sammanvägda index för tjänste- och industrisektorn till 28,9 från 13,8 med förhoppningar om att junis mätning ska bli radikalt bättre.

"Juni kommer förhoppningsvis bli bättre då restriktioner gällande nedstängningar har lättats", kommenterar Chris Williamson, chefsekonom vid IHS Markit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons