Annons
Nyheter

Strömmer: Brittisk hotbedömning i linje med vår

Storbritanniens ändrade reserekommendationer ligger i linje med svenska myndigheters bedömningar, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Säkerhet • Publicerad 14 augusti 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

I de nya brittiska reserekommendationer som kom på söndagen beskrivs det som "mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige".

Samtidigt ligger terrorhotnivån i Sverige kvar på en trea på en femgradig skala, vilket innebär ett förhöjt hot. En nivå som inte har ändrats efter den senaste tidens koranbränningar.

Annons

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) skiljer sig dock inte Storbritanniens bedömning från den svenska.

– Det här ligger i linje med de bedömningar som svenska myndigheter gör och har kommunicerat under en längre tid, säger han.

"I övre delen av trean"

Den svenska terrorhotskalan är ett strategiskt och långsiktigt mått, som inte ska respondera på enskilda händelser, enligt Strömmer.

TT: Hur nära är Sverige att gå upp till en fyra?

– Man ska säga att inom ramen för varje hotnivå kan det ske betydande variationer. Säkerhetspolisen har gett uttryck för att det senaste årets händelser– inte minst kopplade till koranbränningar – gör att vi befinner oss i den övre delen av den där trean, säger Gunnar Strömmer.

Koranbränningarna har gjort att Sverige har gått från legitimt till prioriterat mål för terrorattentat, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT.

– Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetsläge, kommenterar Strömmer.

Intensivare gränskontroller

I slutet av juli fick 15 myndigheter i uppdrag att stärka Sveriges motståndskraft mot terrorism. Polisen har även fått i uppdrag att intensifiera gränskontrollerna i Sverige.

TT: Hur orolig är du för Sveriges säkerhetsläge?

– Jag tycker att det är viktigt att vara uppriktig med medborgarna och säga att vi har en allvarlig säkerhetssituation i Sverige. När vi säger att Sverige har gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål betyder det att risken för terrordåd i Sverige har ökat, säger Strömmer.

"Extra vaksam"

Annons

Som enskild medborgare ska man dock kunna leva sitt liv som vanligt och inte behöva vara rädd, enligt Strömmer.

– Däremot finns det skäl för hela vårt samhälle att vara extra vaksamt.

Korankrisen – som inleddes med Rasmus Paludans koranbränningar påsken 2022 – har försämrat Sveriges relationer med omvärlden ytterligare efter fler koranbränningar under sommaren.

Även USA:s utrikesdepartement har ändrat sina reserekommendationer till en högre säkerhetsnivå, vilket skedde redan den 26 juli.

Fakta: Säpos terrorhotnivåer

Hotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Hotnivå fyra kräver att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.

Beslutet om terrorhotnivån i Sverige fattas av säkerhetspolischefen. I dag ligger terrorhotnivån på en trea på den femgradiga skalan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons