Annons
Nyheter

Studie: Pandemin slår mot hivsmittade

Coronapandemin riskerar att kraftigt öka dödstalen för sjuka i hiv, tuberkulos och malaria i världens fattigare länder. Det visar en brittisk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften .
Coronaviruset • Publicerad 14 juli 2020
Hälsovårdsarbetare i Zimbabwe utför coronatester. Arkivbild.
Hälsovårdsarbetare i Zimbabwe utför coronatester. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Enligt studien riskerar dödligheten i sjukdomarna öka markant de närmaste fem åren, i många länder med lika mycket som antalet dödsfall som covid-19 riskerar föra med sig. Störst är risken för länder i Afrika söder om Sahara.

– I länder som tyngs av många fall av malaria, hiv och tuberkulos kan även korta störningar i behandlingar få ödesdigra konsekvenser för miljontals människor som är beroende av dem för att hålla sjukdomarna under kontroll, säger Timothy Hallett vid Imperial College i London, som lett undersökningen.

Annons

Coronapandemin har inneburit stora problem att få fram läkemedel och annan utrustning till de drabbade och lagren börjar tömmas. I flera länder rapporteras dessutom människor av rädsla för att smittas av coronaviruset undvika att besöka vårdskliniker.

Enligt den nya studien kan dödligheten i hiv de närmaste fem åren öka med 10 procent i länder i Afrika söder om Sahara. Avbrott i tester för tuberkulos och kampanjer för att få folk att använda myggnät mot malaria skulle enligt studiens värsta scenario öka dödstalen för de sjukdomarna med 20 respektive 36 procent.

– Rutinmässiga preventiva åtgärder måste prioriteras så att myggnätskampanjer och distribution av läkemedel kan upprätthållas, säger Alexandra Hogan, vid Imperial College i London.

Världshälsoorganisationen WHO och FN rapporterade förra veckan att mer än en tredjedel av världens länder uppgett att de riskerar att få slut på antiretrovirala mediciner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons