Annons
Nyheter

Sturska svampplockare söker förgiftningsråd

Svampsäsongen är i gång och det märks inte bara i skogen utan även på Giftinformationscentralen.
Medicin • Publicerad 4 september 2021
Vit flugsvamp och toppig giftspindling är två av Sveriges giftigaste svampar.
Vit flugsvamp och toppig giftspindling är två av Sveriges giftigaste svampar.Foto: Johan Hallnäs
Vit flugsvamp kan ge ödesdigra skador på levern. Utan snabb behandling kan det bli nödvändigt med levertransplantation. Arkivbild
Vit flugsvamp kan ge ödesdigra skador på levern. Utan snabb behandling kan det bli nödvändigt med levertransplantation. ArkivbildFoto: Karin Markhede/TT

I augusti fick Giftinformationscentralen (GIC) 342 svamprelaterade frågor, säger Christin Edmark som är överläkare där.

Antalet förfrågningar är ungefär lika många som det brukar vara i augusti varje år. Flest frågor om svampförgiftning får GIC i september.

Annons

– Då har vi mellan 300 och 900 samtal. 2017, som verkar ha varit ett riktigt svampår, hade vi 925 förfrågningar i september.

Blivit gammal

De flesta som vänder sig till GIC för att de blivit illamående eller kräkts efter att ha ätit svamp har inte fått i sig någon av de giftiga sorterna. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara.

– Ofta handlar det om svamp som är dåligt tillagad eller har blivit gammal, säger Christin Edmark.

Men i de fall där människor har ätit en svamp som verkligen är giftig är det oftast vit flugsvamp som är boven. I den svenska skogen kan den förväxlas med champinjon. Och för svampplockare från exempelvis Asien är den vita flugsvampen väldigt lik svampar som där är goda matsvampar.

– Det är som att vi skulle hitta en kantarell i Malaysia, säger Christin Edmark.

Skadar i tysthet

Den som fått i sig vit flugsvamp märker inte av det direkt. Och det är livsviktigt att komma under behandling.

– Det som är typiskt är att det dröjer flera timmar innan man får symtom. Man mår bra i sex till tolv timmar och sedan får man framför allt intensiva vattentunna diarréer och kräks. Sedan sker skadan i levern i det tysta. Om man stannar hemma mår man bra efter ett par dygn men levern bryts tyst ner. Inom en vecka kan man vara transplanterad.

Annan svamp som orsakar stor skada på kroppen vid förtäring är toppig giftspindling och orangebrun giftspindling. För oerfarna plockare kan de förväxlas med trattkantareller. Precis som den vita flugsvampen är symtomen på förgiftning inte omedelbara.

– Man får inte symtom förrän efter två till sju dagar, säger Christin Edmark.

Symtomen kan vara illamående, kräkningar, huvudvärk, trötthet, frossa, smärtor i ryggen samt törst. Urinmängderna kan vara både större och mindre än normalt. I svåra fall kan förgiftningen ge bestående njurskador.

Tråkigt råd

Annons

Men vad är då Christin Edmarks bästa råd för att undvika obehagliga och farliga överraskningar efter svampturen.

– Det tråkiga rådet är att bara plocka svampar som man tycker att man känner till eller ha med sig en väldigt svampkunnig person med stor erfarenhet.

Hon säger också att man inte ska köpa svamp hur som helst.

– För några år sedan sålde en person svamp som champinjon i stora backar från en baklucka på en marknad. Det visade sig att alltihopa var vit flugsvamp.

Tidigare i veckan rapporterade nyhetsbyrån AFP om hur allvarliga konsekvenser förtäring av giftig svamp kan få. En femårig afghansk pojke som evakuerades efter talibanernas maktövertagande dog av svampförgiftning i Polen, enligt läkare.

Pojkens sexårige bror, som också åt av den giftiga svampen, genomgick en levertransplantation men i fredags meddelade läkare att han avlidit.

De två pojkarna och deras familj kom till Polen den 23 augusti och sattes då i karantän på en anläggning för migranter i Podkowa Lesna nära Warszawa. Dagen därpå fick de i sig svampen, och insjuknade.

Åklagare utreder nu fallet.

Fakta: Några giftiga svampar

Vit flugsvamp: Innnehåller giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna. Förgiftningen kan vara livshotande.

Toppig giftspindling, orangebrun giftspindling: Innehåller giftet orellanin som skadar njurarna. I svåra fall kan förgiftningen ge bestående njurskador.

Gifthätting: Innehåller ett giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna. Förgiftningen kan vara livshotande.

Trattskivlingar och trådskivlingar: Vissa trattskivlingar och trådskivlingar innehåller giftet muskarin som påverkar nervsystemet.

Stenmurkla: Stenmurkla innehåller giftet gyromitrin som kan orsaka förgiftning, särskilt om svampen äts rå eller otillräckligt förvälld. I allvarliga fall kan sönderfall av röda blodkroppar (hemolys), lever- och njurskador tillstöta.

Källa: Giftinformationscentralen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons