Annons

Sudans expresident åtalad för korruption

Sudan • Publicerad 31 augusti 2019
Sudans expresident Omar al-Bashir under ett tidigare rättegångsförhör om korruptionsanklagelserna. Arkivbild.
Sudans expresident Omar al-Bashir under ett tidigare rättegångsförhör om korruptionsanklagelserna. Arkivbild.Foto: AP/TT

Sudans tidigare president Omar al-Bashir åtalades på lördagen formellt för korruption och illegalt innehav av utländsk valuta. Utredningen inleddes i april, kort efter att al-Bashir avsatts, då resväskor med stora summor kontanter hittades i den forne ledarens hem.

I rätten i Khartum återupprepade al-Bashir den förklaring han tidigare uppgett, att kontanterna var en del av en summa motsvarande 25 miljoner dollar som han tagit emot från Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, samt förnekade att han skulle ha använt pengarna i privata syften.

Omar al-Bashir styrde under diktatoriska former Sudan i 30 års tid innan han i våras avsattes efter massiva folkliga protester. Expresidenten är sedan 2009 internationellt efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, misstänkt för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons