Annons

Kronans låga värde hotar skogsnäringen

Polska skogsarbetare söker sig till andra jobb när kronans värde sjunker. Detta kan leda till kris i den svenska skogsnäringen rapporterar ATL.
Skogsbruk • Publicerad 6 september 2019
De flesta som arbetar med att röja och plantera i svenska skogar kommer från Polen. Arkivbild.
De flesta som arbetar med att röja och plantera i svenska skogar kommer från Polen. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Skogsvårdsföretagen försöker locka polackerna med bättre boenden och bredband, men det räcker inte när lönen för gästarbetande polacker gått ned med drygt 6 procent sedan 2016.

Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank, är inte förvånad över utvecklingen.

Annons

– Den låga kronkursen gör att det blir svårare att få tag på folk från andra länder, det är enkel matematik, säger till TT.

Enligt Joakim Gustafsson, vd för Svensk Skogsservice, måste lönerna höjas och vara i paritet med lönerna inom byggbranschen för att de polska arbetarna ska stanna.

– Omsättningen av personalen har blivit så stor att det blir svårt att få lönsamhet på sikt, säger han till ATL.

Joakim Gustafsson påpekar att skogsbolagen gjort rekordvinster, medan entreprenörerna haft svårt med lönsamheten, därför tycker han att det måste ske en omfördelning av intäkterna från skogsbruket säger han till ATL.

Kryzysztof Lenowiecki har arbetat i de svenska skogarna i sju år.

– På papperet stiger lönen men när du vill växla in lönen från svenska kronor till polska zloty får du mindre för nu är växelkursen mycket dålig, säger han till ATL.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons