Annons

Stockholmsbörsen upp efter Fed-sänkning

Stockholmsbörsen steg under dagen i linje med ledande europeiska börser, men tappade en del av uppgången mot dagens slut.
Det breda OMXS-indexet stängde på plus 0,6 procent.
Börs • Publicerad 4 mars 2020
Stockholmsbörsen steg. Arkivbild.
Stockholmsbörsen steg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den amerikanska centralbankens något oväntade räntesänkning på tisdagen gav skjuts åt börshumöret av förhoppningar om att fler centralbanker ska följa efter med åtgärder för att hantera ekonomiska effekter av spridningen av coronaviruset.

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca lyfte mest av storbolagen, upp 4,6 procent, i linje med andra läkemedelsbolag som också fått draghjälp av virusoron. Telekombolagen Tele2 och Telia fanns också bland de största vinnarna och steg 3,9 respektive 2,6 procent.

Annons

Hygienbolaget Essitys aktie ökade 2,3 procent.

Storbanken Swedbank lyfte 2,3 procent efter en höjd köprekommendation.

Kullagerjätten SKF, ner 2,0 procent, lastbilstillverkaren Volvo, minus 1,7 procent, och biometrikoncernen Hexagon, som föll 1,8 procent, fanns bland förlorarna.

Utanför storbolagslistan rusade medicinteknikbolaget Sectra 16,1 procent efter sin rapport som visade på ökad omsättning och förbättrat resultat.

På de ledande Europabörserna pekade index uppåt. DAX-index i Frankfurt steg 1,2 procent, FTSE100-index i London gick upp 1,4 procent och CAC40-index i Paris ökade 1,3 procent.

Rättad: I en tidigare version angavs fel beslut från Fed i rubriken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons