Annons

Svajigt vårväder kan påverka äppelskörden

Förra årets rekordskörd gör att äppelträden behöver vila i år. Enligt forskare är en blygsam skörd att vänta.
Natur • Publicerad 10 maj 2019
En något mer blygsam äppelskörd är att vänta i år jämfört med i fjol. Arkivbild.
En något mer blygsam äppelskörd är att vänta i år jämfört med i fjol. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Äppelträd är typiska sådana träd som pendlar i blomningsintensitet mellan olika år, på samma sätt som björken. Det är inte så att blomningen uteblir i år men den blir inte lika kraftig som året innan, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

Enligt Åslög har äppelträden inte tillräckligt med resurser för att kunna producera bra skördar två år i rad.

Annons

Men det är inte bara tidigare skördar som spelar in när en prognos ska sättas. Även vädret påverkar hur mycket äpplen det blir. Den senaste tidens pendling mellan varmt och kallt kan få konsekvenser för årets skörd.

– Blommorna har ju slagit ut på många ställen i södra Sverige, men de senaste två veckorna har det varit ovanligt kallt och pollinatörerna som behövs för att det ska bli äpplen är inte lika aktiva som när det är varmare väder. Pollinationen kan därför bli dålig, säger hon.

Äppelblommorna klarar sig däremot längre när det är lite kallt och stiger temperaturerna finns det goda möjligheter för de blommor som återstår att bli pollinerade.

– Många blommor finns kvar och då kan de komma igång igen, säger Åslög Dahl.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons