Annons

Svårare att få jobb för ensamkommande flickor

Samhälle • Publicerad 9 maj 2019
Ensamkommande flickor har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden än ensamkommande pojkar som kommit till Sverige. Arkivbild.
Ensamkommande flickor har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden än ensamkommande pojkar som kommit till Sverige. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är svårare för ensamkommande flickor att ta sig in på arbetsmarknaden än för ensamkommande pojkar, visar en studie från Stockholms universitet, rapporterar .

En kartläggning av hur 20 000 ensamkommande unga etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden visar stora skillnader mellan flickor och pojkar.

Annons

– Närmare 70 procent av pojkarna kommer in på arbetsmarknaden, men bara drygt 50 procent av flickorna, säger Eskil Wadensjö, professor vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

Av de ensamkommande som fått asyl i Sverige är var fjärde flicka. Relativt få av dessa flickor arbetar vid 27 års ålder jämfört med andra invandrargrupper. Att de har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden kan bland annat förklaras med att de skaffar familj tidigt och har brister i svenska språket, menar Eskil Wadensjö.

Statistiken visar också att ensamkommande flickor som bor i storstäder, framförallt i Stockholms län, oftare har jobb än de som bor på andra orter i Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons