Annons

Svårare att balansera arbete och fritid

Samhälle • Publicerad 12 maj 2019
En av fyra upplever svårigheter i att balansera jobb med fritid. Arkivbild.
En av fyra upplever svårigheter i att balansera jobb med fritid. Arkivbild.Foto: CHRISTOPHE ENA/AP/TT

En av fyra förvärvsarbetande personer tycker att det är svårt att förena arbete med fritid, visar en . Den senaste mätningen visar på en ökning från 18 procent 2010–2011 till 25 procent 2016–2017, av antalet personer som minst en gång i veckan upplever att det är svårt att få ihop jobbet med övriga livet.

Undersökningen visade inte på någon stor skillnad mellan män och kvinnor, däremot spelar familj- och arbetssituation roll.

Annons

Veckoarbetstid spelar roll, fler av de som arbetar heltid upplevde en obalans, jämfört med deltidsarbetare. Bland de som jobbar skift eller har oregelbundna arbetstider svarade nästan fyra av tio att jobb och fritid är svårt att förena, en siffra som är dubbelt så hög jämfört med de som arbetar dagtid.

Små barn ruckar också på vågskålen. De med barn under 13 år upplevde oftare en obalans mellan jobb och fritid än andra förvärvsarbetare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons