Annons
Nyheter

Svårt covidläge i Tyskland – nytt mörkt rekord

Coronasituationen i Tyskland blir allt allvarligare.
I onsdags noterades ett nytt mörkt rekord i dygnssiffran för antalet döda – nu har även antalet bekräftade fall på ett dygn nått en ny högstanotering.
Tyskland • Publicerad 10 december 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

På torsdagsmorgonen rapporteras 23 679 fall av covid-19 i Tyskland, vilket är den högsta siffran sedan pandemin bröt ut. Den tidigare toppnoteringen från förra veckan låg på 23 648, enligt public service-sajten Tagesschau , som refererar statistik från smittskyddsmyndigheten RKI.

Sammanlagt har nu fler än 20 000 personer i Tyskland dött med covid-19. I onsdags rapporterades det högsta antalet dödsfall hittills in – 590 personer – vilket fick förbundskansler Angela Merkel att i ett ovanligt känslotyngt tal vädja till både parlamentsledamöter och befolkning att ta krafttag för att få stopp på smittspridningen.

Annons

– Om vi träffar för många personer nu före jul, och det sedan blir den sista julen med mor- och farföräldrarna... Det vore ett misslyckande, sade Merkel i förbundsdagen, med en röst som var nära att spricka.

Tyskland klarade sig förhållandevis lindrigt genom pandemins första fas i våras, men under hösten har smittan skjutit i höjden, och med den även dödstalen.

Merkel vill nu se vad tyska medier kallar en hård lockdown, ett krav som tidigare framförts av den tyska vetenskapsakademin Leopoldina. Mer konkret handlar det bland annat om att stänga butiker och ställa in klassrumsundervisning – beslut som dock till stor del avgörs av delstaterna.

Fakta: Coronaläget i Tyskland

Tyskland, med 83 miljoner invånare, klarade sig i jämförelse med de flesta europeiska länder relativt bra under coronapandemins första fas i våras.

Under hösten har situationen dock förvärrats avsevärt, med hittills sammanlagt 1,2 miljoner bekräftade fall och drygt 20 000 döda.

Källa: Robert-Koch-Institut

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons