Annons

Svartlistat bolag anlitades för ambassadbygge

Samhälle • Publicerad 8 mars 2020
Det svartlistade företaget skulle utreda en ny gemensam ambassad i Pakistan åt de skandinaviska länderna. Arkivbild.
Det svartlistade företaget skulle utreda en ny gemensam ambassad i Pakistan åt de skandinaviska länderna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Statens Fastighetsverk, som ska utreda bygget av en ambassad i Pakistan, har tecknat ett kontrakt med ett konsultbolag svartlistat av Världsbanken, rapporterar SVT Nyheter.

Den 7 oktober förra året undertecknade myndigheten ett kontrakt värt fem miljoner kronor med företaget Hifab International. Konsultbolaget, som ska representera den svenska myndigheten på plats i huvudstaden Islamabad, var då redan svartlistat av Världsbanken efter en muta i ett vägprojekt i Laos.

Annons

Fastighetsverket tillstår att myndigheten inte kontrollerat om företaget fanns på Världsbankens sanktionslista. Nu ska frågan utredas internt.

– Skulle vi ha haft den informationen så har jag svårt att se att man skulle tilldelas ett kontrakt så klart, säger finansdirektören Mats Wikström till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons