Snöpligt slut för Sverige: "Jag är irriterad"

Lina Hurtig gjorde ett mål. Hon borde ha gjort två. Och hon borde kanske ha fått straff.
Efter 1–2 mot Danmark riskerar Sverige att sluta sist i Algarve Cup.
Fotboll • Publicerad 7 mars 2020
Danskt jubel efter Stine Larsens 1–1-mål i Algarve Cup. Danmark vann matchen mot Sverige med 2–1.Foto: Janerik Henriksson/TT

På läktaren: förra generationens hejaramsor. På planen: nästa generations svenska fotbollslandslag?

Förbundskapten Peter Gerhardsson bytte ut nästan hela laget till den andra matchen i Algarve Cup, och den orutinerade elvan – Chelseas Magdalena Eriksson var enda gemensamma nämnare från startuppställningen mot Tyskland i onsdags – inledde matchen mot Danmark strålande.

Påhejade av läktarklassiker som "Heja Sverige, friskt humör" och "Vi är svenska fans allihopa" dominerade svenskorna första halvlek på ett soligt Estádio Municipal i Lagos.

– Med tanke på alla förändringar vi gör och med tanke på att de behåller många av de som startade i förra matchen så är vi otroligt bra i dag, säger Magdalena Eriksson.

Obetydligt mål

Danmark såg inte ut att ha gjort läxan när de gång efter annan lät sig stressas av Sveriges patenterat höga presspel. I den elfte minuten straffade det sig.

Jessica Samuelsson snodde åt sig en slarvig dansk passning nära Danmarks straffområde och hittade Lina Hurtig, som tryckte sig förbi två danska försvarare och placerade in 1–0.

– Det var ett fint mål, men det betyder ingenting just nu, säger Lina Hurtig.

Skälet till besvikelsen är att Sverige tappade matchen i den andra halvleken. Efter paus fick Danmark ordning på försvarsspelet, Sverige såg plötsligt virrigt ut, och en kvittering kändes snart nära förestående. Den kom i den 56:e minuten.

Debut för Falk

Jennifer Falk, Göteborgsmålvakten som gjorde A-landslagsdebut, stod först för en spänstig räddning på en nick från nära håll. Men på den efterföljande hörnan var hon chanslös, när inspelet hittade Stine Larsen som kunde nicka in 1–1 från kort håll.

– Hon gör en fantastisk räddning som tyvärr leder till en hörna som de gör mål på. Jag lider med henne för hon är otroligt stabil rakt igenom, säger Magdalena Eriksson om Falks insats.

Efter målet svängde matchen igen, och under matchens avslutande 20 minuter var det åter Sverige som hade de bästa chanserna. Med kvarten kvar borde Lina Hurtig ha gjort sitt andra mål för matchen, när Hanna Glas hittade henne med ett lågt inlägg från höger. Men trots ett helt öppet läge lyckades Hurtig inte få in bollen.

– Det ska vara mål. Jag tror att jag är en meter från mål och sedan skjuter jag mitt på. Det suger, säger Lina Hurtig.

"Solklar straff"

Precis som mot Tyskland (0–1) i onsdags tycker de svenska spelarna också att de blev snuvade på en straff. Hurtig var den som föll i straffområdet under den andra halvleken.

– En straffsituation igen … ja, jag tycker att det är straff. Jag upplever det som att hon tar mitt ben, säger Lina Hurtig.

– Jag tycker att det är en solklar straff, hundra procent. Så det känns surt att bli rånade på en straff igen, säger Magdalena Eriksson.

I stället blev det ett snöpligt slut för svensk del. När matchen gick mot oavgjort och straffläggning slog Amanda Ilestedt en felpassning som skulle visa sig förödande. Danmark ställde om och inbytta Janni Thomsen gled elegant igenom hela det svenska försvaret och petade sedan fram bollen till Nanna Christiansen som satte 2–1. Kort därefter blåste domaren av.

Sverige får nu avsluta turneringen med match om att försöka undvika sistaplatsen på tisdag. Där ställs man mot Portugal.