Annons

Svensk Handel: Färre butiksägare anmäler

Det har skett en markant ökning av stölder i butiker. De senaste två åren har värdet av stölderna ökat med tolv procent, visar en undersökning från Svensk Handel.
Stölder • Publicerad 5 maj 2019
Enligt Svensk Handel har snatterierna ökat. Arkivbild.
Enligt Svensk Handel har snatterierna ökat. Arkivbild.Foto: Peter Lyd n/TT

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer säger till att polis och rättsväsende har lämnat walk over och att en katastrofsituation råder ute i butikerna.

– Det finns platser där kriminella krafter helt har tillåtits att diktera villkoren. Att det får fortsätta är en skymf mot handelns medarbetare, säger han.

Annons

Främst stjäl snattarna energidrycker, kött och godis från butiker som tillhör dagligvaruhandeln. När det stjäls från sällanköpsbutiker är det kläder, smycken och accessoarer som toppar stöldlistan.

Utöver att butikerna blir utsatta för stölder, har även hot, trakasserier och misshandel ökat enligt Svensk Handels rapport. På sin hemsida skriver de att siffror från Brottsförebyggande rådet visar att butiksstölderna minskat. Detta ska enligt Svensk Handel bero på att allt färre butiksägare anmäler stölder.

– Många har gett upp eftersom det inte leder någonstans, säger Per Geijer till Dagens industri.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons