Annons

Svensk JVM-medalj efter diskningsdrama

Tyskland och Polen åkte fel – och förlorade guld och silver. Det innebar att Sverige, som åkte i mål som femma, fick JVM-brons i stafetten.
Skidor • Publicerad 6 mars 2020
Märta Rosenberg var en av de fyra svenskor som knep ett JVM-brons i stafetten i Oberwiesenthal. Arkivbild.
Märta Rosenberg var en av de fyra svenskor som knep ett JVM-brons i stafetten i Oberwiesenthal. Arkivbild.Foto: Joel Marklund

Det blev ett dramatiskt avgörande i stafetten i junior-VM i Oberwiesenthal. De svenska skiddamerna åkte in som femma, men kort efter målgången meddelade tävlingsjuryn att Tyskland och Polen – som åkte in som etta respektive tvåa – diskats.

I stället vann Schweiz och tvåa blev USA. Svenskorna, som var 14 sekunder efter Schweiz, fick därför också de en pallplats. I laget åkte Tilde Bångman, Tove Ericsson, Louise Lindström och Märta Rosenberg.

Annons

Orsaken till diskningen är enligt den svenske tränaren Johan Granath att Tyskland och Polen åkte en kortare slinga.

– Vi hade en kille som stod precis där som ropade i radion: ”Nu åker de fel bana!” De tog den klassiska slingan i stället för fristilsslingan. Och vips plockade de en halv minut på bara en halv kilometer, säger han till Expressen.

När felåkningen blev känd manade han och de andra ledarna på slutsträckans Louise Lindström och ropade att det fanns en bronschans. Och så blev det, även om viss förvirring uppstod direkt efter loppet.

– Det är klart att det är speciellt, men det är ändå jättekul. Vi försvarade vårt brons från förra JVM, säger även Tilde Bångman.

Junior- och U23-VM avslutas på lördagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons