Annons
Nyheter

Svenska journalister stäms i London

En svensk affärsman har lämnat in en stämningsansökan i England mot den svenska nyhetssajten Realtid.
Samhälle • Publicerad 7 december 2020
Stämningen mot den svenska tidningen Realtid, dess chefredaktör och två journalister har lämnats in till domstol i London. Arkivbild.
Stämningen mot den svenska tidningen Realtid, dess chefredaktör och två journalister har lämnats in till domstol i London. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Stämningsansökan har lämnats in i London och riktas mot sajten, dess chefredaktör och de två reportrar som gjort granskningen.

Men om det går att processa i andra länder som har en lagstiftning som vi inte helt känner till skapas en rättsosäkerhet, säger Thomas Mattsson, tillförordnad vd för TU.

Annons

– "Förtalsturismen" används för att hota och tvinga granskande journalistik att tystna, det är det som är syftet, säger han.

Höga kostnader

Kostnaden för att processa i andra länder kan bli omfattande, och dyra rättegångskostnader utomlands kan användas för att hota svenska medier att avstå eller dra tillbaka publiceringar, säger Thomas Mattsson.

I Sverige finns en ansvarig utgivare som står för det som publiceras, ett system som funnits i flera hundra år.

– Om man inte har förutsägbarhet i lagstiftningen skapas en självcensur för medier. Och det måste vara så att ett svenska medier som publicerar sig enligt svenska grundlagar på svenska i Sverige prövas i Sverige. Antingen i medieetiska systemet eller i svenska domstolar, säger Thomas Mattsson.

"Våra reportrar har granskat en stor kapitalanskaffning på ett föredömligt sätt. Att då försöka runda det grundlagsfästa svenska utgivaransvaret genom att stämma Realtid, mig och reportrarna i London är inte acceptabelt. Om publiceringarna ska prövas så är det enda rimliga att de prövas i Sverige, med mig som ansvarig utgivare", säger Camilla Jonsson, chefredaktör för Realtid.se i ett uttalande.

Hoppas på stöd

Det är inte det första exemplet på svenska medier som stämts i domstol i andra länder, och problematiken har uppmärksammats internationellt. Nyligen uppmanade företrädare för 83 organisationer EU att agera i frågan i en debattartikel i Aftonbladet.

Branschorganisationen Utgivarna, som förutom TU-medierna omfattar Sveriges Radio, Utbildningsradion, SVT, TV4-gruppen och Sveriges Tidskrifter, hoppas nu på ett brett stöd i från branschorganisationer och mediebolag för ett krav på att den här typen av stämningar måste stoppas.

– De som kan stoppa det är ytterst lagstiftare, och då krävs det att Sveriges regering försvarar de svenska grundlagarna, säger Thomas Mattsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons