Annons

Hatari: Kapitalismen närmare att falla samman

Svenska Victor Crone tog sig till final i Eurovision Song Contest, Cyperns svenskproducerade låt likaså.
Det gjorde även Islands antikapitalistiska bdsm-grupp Hatari.
Eurovision Song Contest • Publicerad 15 maj 2019
Isländska Hatari har varit omdiskuterat och bandet tog sig vidare till lördagens final trots, eller på grund av detta.
Isländska Hatari har varit omdiskuterat och bandet tog sig vidare till lördagens final trots, eller på grund av detta.Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Med sin bdsm-estetik är Islands Hatari ett ovanligt inslag i Eurovision Song Contest, men det är inte dess utseende som har väckt mest uppmärksamhet. Gruppen säger sig vilja krossa kapitalismen, och har hamnat i blåsväder för sina uttalanden om hur de ser på Israels roll i Mellanösternkonflikten. Medlemmarna har även utmanat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en isländsk wrestlingmatch.

Gruppen har tidigare fått en varning från EBU för sina politiska uttalanden och hotas med diskvalificering från tävlingen om de fortsätter att uttala sig politiskt, enligt . När gruppen under presskonferensen fick frågan om vad finalplatsen betyder för medlemmarna, och om de kommer att ändra numret, svarade Klemens Nikulásson Hannigan:

Annons

– Det är svårt att svara på den frågan utan att vara för politisk, jag vill verkligen svara ärligt men jag känner att det blir för kontroversiellt under de här omständigheterna.

Tårar i ögonen

Victor Crone från Sverige representerar Estland i tävlingen och enligt oddsen låg han på gränsen för att nå en finalplats med “Storm" – men med sitt framträdande lyckades han övertyga publiken.

– Det här är första gången jag hade tårar i ögonen när jag kom ut från scenen. Det här är det största som har hänt, säger Victor Crone, och passade även på att tacka sin låtskrivarkollega Stig Rästa.

– Utan honom skulle jag inte kunna göra det här för Estland, säger han.

Victor Crone har haft en hel del tekniskt strul under repetitionerna – främst har det rört sig om stormeffekten i numret. Nu gick allt som det skulle.

– Jag var nervös. Jag trodde att jag var lugn innan, “nu gör vi samma sak igen”, men när vi gick upp på scenen sade någon “oroa dig inte, det är 700 miljoner som tittar”. Men jag ser fram emot att göra det här igen, säger Victor Crone.

Våga drömma

Cyptiotiska Tamtas “Replay” har varit en av förhandsfavoriterna i semifinalen. Att hon gick vidare var med andra ord ingen överraskning. Bakom sig har hon ett svenskt team med dansare, låtskrivare och koreograf. De som ligger bakom låten är Alexander Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Viktor Svensson, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark.

– Det här är den bästa tiden i mitt liv, säger Tamta under presskonferensen.

Hon passar även på att skicka en hälsning i Eurovisionanda.

– Våga drömma för drömmar blir sanna.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons